Care este cea mai enervantă literă din limba română

Care este cea mai enervantă literă din limba română

Cea mai enervantă literă din limba română este, fără îndoială, litera “i”. Pe lângă faptul că atunci când e scris mare de tipar se confundă, ba cu L, scris mic, ba cu cifrele romane I, II, III, mai e și semivocală pe care cei din zona moldovei o folosesc în exces, sau în cazul în care trebuie s-o folosească lipită de o altă vocală, se lipsesc de ea voit în vorbirea liberă că ce e prea mult strică, nu? Adică două vocale, una după alta e prea mult: câne, pâne, mâne – în loc de câine, pâine, mâine.

Mai mult, “i” este exact litera aia neobrăzată care, când ți-e lumea mai dragă, te dă de gol că nu știi să scrii corect. Când vine voba despre „negri”, „noştri” „litri”, ”metri”, ”membri”, ” arbitri” sau ”extratereștri”, unii o cam dau în bară, și cu un simplu mail sau postare pe Facebook, își anulează tot ce-au muncit să ascundă sub fardurile scumpe sau cămășile de firmă, și care după ce-au comis-o, în ochii unui om care chiar știe să scrie corect în limba română nu vor mai arăta niciodată la fel. Asta chiar dacă, realizează la un moment dat că au nevoie de instruire, și chiar se-apucă serios de treabă să reînvețe să scrie corect, indiferent de vârsta pe care o au.

Nici nu am pomenit încă de ”fica” în loc de ”fiica” sau de verbul ”a fi” care este probabil, cel mai problematic din limba română.

A fi sau a nu fi?

A fi – forma de infinitiv, are un singur i

Să fii – forma de conjunctiv, are doi i

(Tu) fii! – forma de imperativ, are doi i. Un ”i” din rădăcina verbului (a fi) şi un ”i” din conjugarea la persoana a doua.

Imperativul negativ, însă folosește un singur ”i”, adică are aceeași formă cu forma de infinitiv a acestui verb: tu nu fi! – un singur i

VARIANTE CORECTE:

Trebuie să fii atent!

Ar fi fost mai ușor de reținut, dacă nu erau atâtea regululi.

Nu fi rău!

La fel de rău o duc și verbele ”a veni” sau ”a știi”.

Iar când vine vorba despre ”noştri”, acest cuvânt se scrie întotdeauna cu un singur I, pentru că, gramatical vorbind, al doilea ”i” ar putea fi articol hotărât (ca în puieții, bărbații, tații). Numai că ”noştri” se va afla de fiecare dată pe lângă un substantiv care are deja articol hotărât, așa că nu am putea articula de două ori hotărât, oricât de hotărâți am fi.

Dacă spre exemplu vrei să scrii ”dragii noștrii”, încearcă și forma de feminin – ar arăta cam așa: dragele noastrele.

VARIANTĂ CORECTĂ: dragii noștri

Aceeași regulă se aplică și la voștri.

VARIANTĂ CORECTĂ:

Puieții voștri

Bărbații voștri

Tații voștri

Aceeași regulă se aplică desigur și pentru cuvintele: „negri”, „noştri” „litri”, ”metri”, ”membri”, ” arbitri” sau ”extratereștri”.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *