Când folosim prefixele des-, dez- și de-

Când folosim prefixele des-, dez- și de-

Pentru că tot am primit, în ultima vreme, această întrebare de la diverși cursanți, am hotărât să scriu și un articol care să lămurească această confuzie.

Cele trei prefixe se folosesc în funcție de consoana sau de vocala imediat următoare.

Așadar, vom folosi prefixul dez- în cazul derivatelor cuvintelor care încep cu b, d, g, v, m, n, l, r sau cu vocală. Exemple: dezbrăca, dezgoli, dezveli, dezminți, deznoda, dezlega, dezrădăcina, dezamăgi, dezaproba, dezechilibra, dezumaniza, dezmoșteni, etc.

Iar în restul cazurilor, des- își păstrează forma: desface, desparte, descoase, descoji, etc.

În schimb, în cazul derivatelor cuvintelor care încep cu s, ș, j, prefixul des- se transformă în de-: dezice, deșela, dejuca, etc.

 

 

 

 

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Dana M. Posted 22/11/2021 10:55

    Bună ziua, domnule Mihai
    Am o întrebare legata de ultimele exemple de derivate.

    În postare e fragmentul acesta: „În schimb, în cazul derivatelor cuvintelor care încep cu s, ș, j, prefixul des- se transformă în de-: dezice, deșela, dejuca, etc.”

    Cuvîntul „dezice” e dat ca ilustrare a regulii, da? Dar regula nu se potrivește cu exemplul, pentru că „zice” începe cu „z”, iar regula privește cuvinte care încep cu alte consoane.
    Puteți sa-mi dați un răspuns?

    Mulțumesc.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *