Astăzi este Ziua Internațională a Bâlbâielii

Astăzi este Ziua Internațională a Bâlbâielii

Astăzi, 22 octombrie, este Ziua Internațională a Bâlbâielii, sau cum i se mai spune – dislalie. Această zi trage un semnal de alarmă asupra acestui impediment de vorbire care alterează fluiditatea cuvintelor și comunicării. Dislalia afectează între 4 şi 5% dintre copii, dispărând la vârstă adultă în 8 cazuri din 10. Dar, nu numai copiii se confruntă cu această situație, ci și adulții.

 Comunicarea este un lucru extrem de valoros pe care uităm de multe ori să-l valorificăm. Uităm cât de ușor este pentru mulți dintre noi să vorbim cu încredere prietenilor, colegilor sau membrilor familiei. Există puține lucruri mai frustrante decât încercarea de a te exprima când puterea de a vorbi te lasă la greu. Bâlbâitul și alte tulburări de vorbire comune sunt dificile chiar și când vorbim despre transmiterea celor mai simple idei, și, ca rezultat, pot duce la izolare socială și depresie.

Există mai multe motive pentru care adulții au tulburări de vorbire, de la leziuni cerebrale traumatice la impedimente de vorbire care nu au fost corectate în copilărie. Iată unele dintre cele mai frecvente tulburări de vorbire la adulți și modul în care sunt tratate.

 

Ce este dislalia (bâlbâiala)?

Dislalia este tulburarea de pronunție (de articulare) provocată de afecțiuni organice sau funcționale ale organelor periferice ale vorbirii și care constă în imposibilitatea emiterii corecte a unuia sau mai multor sunete (combinații de sunete).

S-ar putea să fie o surpriză faptul că mulți actori celebri s-au confruntat cu această problemă; printre ei se numără și James Earl Jones.

Dislalia începe de multe ori în copilărie și poate dura toată viața. Intervenția timpurie este vitală pentru a corecta problema.

 

 Ce cauzează dislalia?

În timp ce cercetătorii nu au identificat o cauză exactă a bâlbâielii, ei cred că poate exista o componentă genetică – cei care suferă de această tulburare tind să aibă membri în familie care s-au confruntat la rândul lor cu asta.

Problemele pot fi, de asemenea, complicate de factori externi. Bullyingul și jena contribuie la anxietate, care, la rândul ei, strânge mușchii folosiți pentru vorbire.

 

Cum este tratată dislalia?

Tratamentul implică lucrul cu un medic logoped, un trainer specializat (depinde de gradul tulburării). Acești profesioniști lucrează atât cu adulți, cât și cu copii pentru a trata tulburările de vorbire, limbă și înghițire.

Cei care se bâlbâie lucrează pentru a-și controla rata de vorbire și pentru a monitoriza respirația. Pe măsură ce practică aceste tehnici, vorbirea se va îmbunătăți în timp.

Formele clinice ale bâlbâielii sunt:

 bâlbâiala clonică (primară)

– contracții musculare de scurtă durată și clonii care duc la repetarea de două/trei ori a sunetelor sau a silabelor/cuvintelor;

 bâlbâiala tonică (secundară)

– spasme de lungă durată, care afectează emiterea vorbirii; afectează calitatea și intensitatea vocii, iar spasmele se pot instala predominant la nivel respirator, fonator, articulator;

bâlbâiala mixtă

→ bâlbâiala clono-tonică (predominant clonică)

→ bâlbâiala tono-clonică (predominant tonică)

Atunci când bâlbâiala este conștientizată și se manifestă cu trăiri interioare de mare intensitate, pe un fond nevrotic și cu prezența fobiei față de vorbire se poate ajunge la LOGONEVROZĂ.

Vorbitul este o sumă de mişcări produse de muşchii gurii, feţei şi laringelui, mişcări care necesită o mare rapiditate de execuţie şi o excelentă sincronizare pentru a produce sunetele. Bâlbâiala mai poate fi considerată și o problemă locomotorie. La unele persoane bâlbâite apar contracţii musculare involuntare, care perturbă vorbitul, spun specialiștii.

Cercetările au arătat că există categoric și o componentă genetică în apariţia acestei boli. Desigur, nu există o genă a bâlbâielii, însă oamenii de ştiinţă au identificat deja mai multe zone cromozomiale care ar putea avea un rol în dezvoltarea bolii. Deci putem trage concluzia că: Nu te naşti bâlbâit, ci cu o predispoziţie la dislalie.

Un profesor la Departamentul pentru patologia vorbirii şi limbajului din cadrul Universităţii din Toronto a remarcat faptul că una din cauzele primare ale acestei afecţiuni este legată de capacitatea creierului de a trata vorbirea şi limbajul. Creierul persoanelor bâlbâite prezintă diferenţe anatomice şi funcţionale comparativ cu cel al persoanelor nebâlbâite. Tot profesorul explică: „La persoanele cu balbuţie a fost remarcată o hiperactivitate cerebrală în special în momentul în care acestea iau cuvântul”.

Depăşirea dislaliei depinde de numeroşi factori, în special de istoricul pacientului şi de vârsta lui. Tehnicile de reeducare practicate de ortofonişti specializaţi sunt o primă soluţie în majoritatea cazurilor. Aceste tehnici pot fi acompaniate de terapii cognitiv-comportamentale, care au drept scop ajutorarea persoanei în a-şi depăşi stresul şi jena pe care aceasta o dezvoltă adesea ca urmare a respectivului handicap. În condiţiile în care dislalia este acompaniată de perturbări de atenţie.

 

Dicție.ro pune la dispoziție o mulțime de cursuri adaptate perfect problemelor pe care le întâmpină vorbitorii. Cu ajutorul manualelor de dicție „Șase sași în șase saci” (pentru adulți) și „Străfurnica” (pentru copii) problemele de vorbire pot fi rezolvate, iar vorbitorii vor avea o încredere mai mare în ei înșiși.

Așadar, pentru cei care se confruntă atât cu probleme de vorbire majore (dislalie, apraxie, logonevroză etc.), cât și cu probleme minore (defecte de dicție, ton, volum etc.) Dicție.ro te așteaptă la cursuri:

 

CURS DE DICȚIE PERSONALIZAT

Folosind metode unice de exersare a dicției, cursul se adresează celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire, să își corecteze pronunția sau să-și perfecționeze tehnica lecturii în fața microfonului.

Cursurile de dicție se adresează persoanelor care, prin natura muncii lor, trebuie să aibă un discurs clar, corect și cursiv.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

 

CURS DE DICȚIE PENTRU COPII

La cursul de dicție pentru copii vom diagnostica și rezolva problemele de dicție cu care copilul dumneavoastră se confruntă. Pe parcursul a patru sesiuni dedicate, personalizate, a câte 30 de minute, trainerii Carmen Ivanov și Mihai Crăciun vor depista particularitățile de rostire ale copilului dumneavoastră și vor propune seturi de exerciții speciale necesare rezolvării acestora.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

 

ȘCOALA TV PENTRU COPII

Prin acest proiect ne propunem să le oferim copiilor posibilitatea de a învăța din tainele televiziunii de la profesioniști, într-un cadru organizat.
Cei mici vor avea ocazia să învețe, prin jocuri și activități atractive, totul despre prezentarea unui jurnal de știri sau a unei emisiuni TV, cu tot ceea ce presupun culisele acestei meserii foarte interesante: vorbitul în public și în fața camerei de filmat, fără emoții, cu dicție, intonație și exprimare corecte, improvizație, actorie, realizarea unei emisiuni de știri sau a unui serial de televiziune.

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre ȘCOALA TV

☎ 0728855221

 

Te așteptăm la cursuri!

Cursurile se desfășoară la sediul Dicție.ro din Strada Tache Ionescu nr. 05, ap 01, București.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *