Articulări ciudate în limba română – partea a II-a

Articulări ciudate în limba română – partea a II-a

Articulări ciudate în limba română – partea a II-a

Modelul UN ALTUL/O ALTA se întâlnește și la numeralul ordinal. Și aici punctul de plecare a fost grupul substantival, în care numeralul ordinal e subordonat adjectival, plasat între UN/O și regent:

  • „A aprobat ca trei deputați PSD să poată exercita o a doua funcție” (Adevărul, 2003, nr. 4049, 2/2)
  • „Constituția nu permite un al treilea mandat”;
  • „Această împrejurare a făcut ca, paradoxal, <<agentul capitalist>> local să impună o a doua șerbie” (Timpul-7, 2003, nr. 35, 8/3).

 

De aici și până la articularea nedefinită a numeralului cardinal, în varianta nonadjectivală, nu a mai fost decât un pas:

  • „Doi soldați americani au fost prinși și un al treilea rănit” (Adevărul, 2003, nr. 4062, 13/3);
  • „Valeriu Râpeanu republică la Editura Eminescu patru volume simultan, însoțite de un al cincilea, de note” (România Literară, 2004, nr. 41, 12/5);
  • „Societatea are o linie tehnologică în funcțiune, iar o a doua este în curs de montare” (Adevărul de Cluj, 2005, nr. 4321, 1/2);
  • „Suntem toți alături de voi, cu gândul și cu sufletul, susține un al treilea” (Evenimentul zilei, 2005, nr. 4039, 5/6).

Articulări ciudate în limba română – partea I

Subliniem că nici la numeralul ordinal articularea nedefinită nu produce schimbarea clasei lexico-gramaticale: al doilea, un al doilea – ambele sunt numerale, spre deosebire de un unsprezece victorios, de pildă, unde numeralul devine substantiv (= „echipă”).

Procedeul articulării nedefinite a numeralului ordinal are aceleași caracteristici ca la altul/alta: e de origine cultă, e facultativ, nu are încă reguli bine fixate. Deosebită pare a fi funcția semantică a articulării: „Trecuse primul război mondial, iar al doilea nu se anunța încă”. Cu articol, primește o nuanță nedefinită: „Trecuse primul război mondial, iar un al doilea nu se anunța încă.” (G. Gruiță – Norma, uzul și abuzul)


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 401

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *