Articolul posesiv genitival – unul dintre cele mai controversate elemente din gramatica limbii române

Articolul posesiv genitival – unul dintre cele mai controversate elemente din gramatica limbii române

Unul dintre cele mai controversate elemente din gramatica limbii române este articolul posesiv genitival. Mai precis cu cine se acordă el, pentru că logica vorbirii ne spune că ar trebui să se acorde cu substantivul din fața sa, însă regula în limba română este alta:

Articolul posesiv nu se acordă în gen şi număr cu substantivul în genitiv în fața căruia stă, ci cu substantivul determinat (obiectul posedat) de substantivul în genitiv.

Articolul posesiv (genitival) însoțește un substantiv sau un pronume în cazul genitiv (al fratelui), dar poate intra și în construcția pronumelor posesive (al nostru) și a numeralelor ordinale (al treilea). al, ai, a, ale. În general, precede un substantiv sau pronume cu funcția sintactică de atribut și indică posesorul unui obiect (de aici și denumirea de posesiv).

Avem ocazia să vedem, din nou, greșeli la televizor. Iar acest tip de greșeală este datorată lipsei de cunoștințe de bază în ceea ce privește limba română. Nu este o eroare de tehnoredactare, ci este o eroare care ar trebui să ridice multe semne de întrebare. Cel mai ciudat lucru este că în a doua parte a titlului, articolul este folosit corect. Poate că a fost doar o întâmplare, dar pentru orice vorbitor regulile de scriere și de pronunție nu trebuie să fie o întâmplare.

Articolul posesiv (genitival)

  • masculin sg. – al
  • feminin sg. – a
  • masculin pl.  – ai
  • feminin pl. – ale

Așadar, având în vedere exemplul nostru: Pacientul este AL spitalului, nu A spitalului (acordul se face cu pacientul – substantiv masculin, singular, deci AL).

(sursa foto: Gabriel Andronache)

Această culegere de greșeli gramaticale este un manifest împotriva trunchierii limbii române și ne dorim să atragem atenția asupra modului defectuos în care este folosit acest instrument de comunicare chiar de la cel mai înalt nivel, însă nu doar acolo, ci și în școli, pe stradă sau chiar acasă.

Greșelile de limbă sunt din ce în ce mai numeroase, iar obiectivul acestei cărți este acela de a prezenta care sunt cele mai frecvente greșeli de exprimare în limba română.

🛒 Pentru a cumpăra cartea apasă AICI 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *