Ai 5 minute libere? Relaxează-te!

Ai 5 minute libere? Relaxează-te!

Admirăm nu numai oamenii care sunt profesioniști, dar și pe cei care fac lucrurile să pară ușoare. Atunci când lucrurile merg bine și dăm 100%, funcționăm la eficiență maximă. Și asta se simte bine.

Unii oameni numesc acest nivel de performanță „flow” sau în zilele noastre, a fi „in the zone”, vorba englezului. Indiferent de numele pe care l-ai atribui, este un sentiment de lipsă de efort – o plăcere intensă care vine din concentrarea totală asupra unei sarcini, mai degrabă decât asupra obstacolelor care intervin.

Prima regulă a unei prezentări reușite este să ajungi la o asemenea stare de relaxare naturală. Odată ce faci asta, te poți concentra pe ce trebuie. Dar, având în vedere programele agitate de astăzi, avem nevoie și de o modalitate de a ne ajuta să ne relaxăm rapid. Așadar, iată o modalitate minunată de a atinge un nivel productiv de relaxare dacă ai doar 5 minute la dispoziție:

  1. Găsește un loc liniștit în care să fii singur. (În caz că nu ai la dispoziție o mulțime de alternative, o toaletă este suficientă sau chiar mașina din parcarea aflată la distanță de locul în care vei vorbi.) Stai confortabil, cu picioarele pe podea.
  2. Închide ochii.
  3. Ascultă-ți respirația în primul minut. Adică fii atent la ceea ce se întâmplă când inspiri încet și calm. Înțelege cu corpul, nu cu mintea, cum te hrănește și te susține respirația. Simte cum aerul îți umple plămânii ducând oxigen fiecărei celule din corpul tău.
  4. Acum, concentrează-te pe o imagine vizuală mentală. Dă-i o culoare și o formă neutră: un cerc verde, un pătrat galben, un triunghi albastru etc. 
  5. Vizualizează acel obiect cât mai clar posibil. Acest lucru va necesita concentrare și puțină practică la început. Pe măsură ce o faci, adoptă o atitudine pasivă față de orice altă activitate mentală. Gânduri, imagini și sentimente vor apărea în conștiința ta. Pur și simplu observă-le, apoi lasă-le să meargă mai departe. Nu face nimic; doar conștientizează.
  6. Respirația ta va deveni mai lentă și mai profundă. Acesta este și scopul. Acum ești într-o stare mai relaxată, ești mult mai calm. Când ești gata, deschide ochii și ridică-te încet. Dacă simți că amețești, așază-te din nou, e posibil să nu fie obișnuit corpul cu acest nivel de oxigen. Încearcă să menții acest nivel de calm și respirație relaxată pe măsură ce-ți continui sarcinile zilnice.

Acest exercițiu îți permite să te calmezi și să-ți concentrezi toată atenția asupra lucrurilor pe care le ai de făcut: CALM și CONCENTRARE – două atribute importante ale unui discurs sau ale unei prezentări bune. Exersează până când o poți face cu ușurință.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *