A vorbi sau a nu vorbi? Aceasta este întrebarea

A vorbi sau a nu vorbi? Aceasta este întrebarea

Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că următoarea experiență de vorbire în public va fi mai puțin deranjantă și mult mai distractivă. Trebuie să înveți că presiunea și emoțiile pot transforma totul într-un moment de neuitat, într-un sens pozitiv, desigur.

Când vine vorba de acest concept – public speaking – ar trebui să luăm în considerare conceptul de ethos al lui Aristotel: caracterul și credibilitatea noastră. Construirea credibilității noastre face publicul să fie mai predispus să acorde atenție la ceea ce spui. Publicul vrea să te cunoască, publicul vrea să te placă.

În primul rând, trebuie să înțelegem scopul discursului nostru. Este pentru a convinge, a informa, a distra sau a onora? Trebuie să facem pregătirea necesară pentru a înțelege cu adevărat subiectul despre care vorbim, astfel încât să putem vorbi fluid și natural. Desigur, există ocazii când trebuie să citim fapte sau cifre, dar ar trebui să petrecem timp stabilindu-ne credibilitatea și personalitatea înainte de „a ne scufunda” în date tehnice.

Cum să faci față nervilor? Este important să înțelegi că nervozitatea funcționează pe două fronturi. Anxietatea psihologică începe în momentul în care îți dai seama că vei susține un discurs sau vei face o prezentare. Se poate lipi în spatele minții noastre cu zile sau luni în avans, dar putem combate acest lucru practicând cât mai mult posibil.

Dincolo de practicarea observațiilor, petrece timp vizualizând evenimentul de la început până la sfârșit, înșelând astfel creierul tău să creadă că ai făcut deja ce era cel mai greu, făcând adevăratul lucru mai puțin înfricoșător. Anxietatea fiziologică apare în momentul în care pășim pe scenă sau în fața unei camere. Avem o adrenalină, care creeazăo acumulare de energie în corpul nostru care are nevoie de o priză. Cea mai bună apărare aici este să te odihnești suficient, să bei apă, nu cafea.

Totuși, cel mai bun sfat pentru combaterea nervozității sau a anxietății este să nu te mai gândești la eveniment ca la un discurs. Sunt doar vorbe. Vorbești cu prietenii tăi, purtând o conversație. Asigură-te că privești persoanele cu care vorbești și nu lăsa să dispară personalitatea și vocea naturală.

Ridică-te sau stai drept, cu greutatea distribuită uniform. Nu crea o barieră între tine și public, încrucișându-ți brațele sau picioarele. Este în regulă să-ți lăși brațele pe lângă corp și să nu te gândești prea mult la ce să faci cu mâinile.

Mâinile tale știu când este timpul să vorbească. Gesturile noastre vin de la sine, așa că nu le forța. Asigură-te că-ți menții nivelul de energie pe tot parcursul discuției, astfel încât să începi și să termini în aceeași notă.

 

CURS PUBLIC SPEAKING

10 locuri sunt disponibile pentru cursul de public speaking din 13-14 martie 2021 susținut de Carmen Ivanov  și Mihai Crăciun. Înscrierea se face accesând acest link, sau la telefon 0728855221. Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică. Vei primi și singurul manual de dicție din România, „Șase sași în șase saci” – de Carmen Ivanov.

Click AICI pentru înscriere


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *