„a tresă”, „a poasă” și „a crecă” – cele 3 verbe ale românilor

„a tresă”, „a poasă” și „a crecă” – cele 3 verbe ale românilor

Dacă ar fi să facem un top al cuvintelor pe care un român le folosește frecvent într-o zi, aici ar intra „ok”, „da/nu”, „trebuie”, „cred”, „poate” etc. Ei bine, astăzi vorbim despre cele mai folosite verbe ale românilor. Din păcate, cele trei nu se află în niciun dicțioar, dar dacă aruncăm o privire mai atentă asupra lor, ar părea că seamănă nu niște verbe deja cunoscute.

 

„a tresă”

„a tresă” vine de la „a trebui” și de la expresia „trebuie să”. Este una din cele mai folosite expresii. Dar, din grabă și din lenea de a nu mai pronunța tot cuvântul, tot mai mulți apelează la varianta „tre’ să”. Se recomandă a se folosi varianta corectă, și anume: trebuie să.

Exemplu: Trebuie să predau mâine raportul.

 

„a poasă”

„a poasă vine de la expresia „poate să ”. Este una din cele mai folosite expresii. Dar, din grabă și din lenea de a nu mai pronunța tot cuvântul, tot mai mulți apelează la varianta „poa’ să”. Se recomandă a se folosi varianta corectă, și anume: poate să.

Exemplu: Poate să ningă, că eu tot ies afară.

 

„a crecă”

„a crecă” vine de la verbul „a crede” și de la expresia „cred că”. Este una din cele mai folosite expresii. Dar, din grabă și din lenea de a nu mai pronunța tot cuvântul, tot mai mulți apelează la varianta „cre’ că”. Se recomandă a se folosi varianta corectă, și anume: cred că.

Exemplu: Cred că profesoara nu prea mă place.

 

În ultimul exemplu, din lenea de a nu mai pronunța litera „d” se ajunge la varianta „cre’că”. La fel și în cazul celorlalte două exemple, nu este vorba despre aglutinare, ca în cazul lui „cică” (se zice că), ci este o greșeală și trebuie evitată cu orice preț. Limba română trece printr-o perioadă în care vorbitorul „grăbește” sunetele și cuvintele și din această cauză se ajunge la greșeli destul de grave.

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *