A contracta sau a contacta?

A contracta sau a contacta?
  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

În ultimul an auzim tot mai des expresii ce țin de „vocabularul pandemiei”: de la antigen, comorbiditate, izoletă, pozitivat/repozitivat, covid/covizi, relaxare (cu sensul special de respectare a regulilor) și până la contact/contacți, a contacta, a contracta etc.

Astăzi vorbim despre care este varianta corectă: a contracta (o boală) sau a contacta?

Ei bine, este o confuzie din ce în ce mai des auzită așa că merită atenția noastră pentru a nu exista confuzii în viitor. Probabil mulți se gândesc la expresia „a intra în contact cu cineva” sau „contact direct” și de aici expresia: „a contacta o boală”. Totodată, mulți blamează expresia „a contracta” deoarece, pe lângă faptul că este un termen juridic, nu face nimeni contract cu vreo boală înainte de a se îmbolnăvi.

Verbul „a contracta”, pe lângă sfera juridică (a încheia un contract; a lua asupra sa o obligație, a se îndatora la…), are aplicabilitate și în domeniul medical și este folosit cu sensul: A se molipsi de…, a se îmbolnăvi de…, a lua o boală… etc.

 

Exemplu:

✅ În urma contactului cu persoana infectată, bărbatul a contractat boala.

MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI” POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

CARTEA „613 GREȘELI GRAMATICALE” POATE FI CUMPĂRATĂ ACCESÂND ACEST LINK.

Dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.

  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *