9 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de voice-over

9 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de voice-over

Formarea vocală înseamnă mult mai mult decât să fii obișnuit să vorbești la un microfon și să citești un text – pentru a avea o carieră de succes, trebuie să te „murdărești puțin pe mâini” și să te asiguri că elementul cel mai important este: vocea ta.

 

Nu este vorba neapărat despre ceea ce spui, ci cum spui. Ia-ți timp pentru a-ți îmbunătăți vocea, capacitatea de a convinge oamenii vis-a-vis de ceea ce spui și angajamentul tău față de scenariu.

Iată 9 sfaturi care te vor ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de voice-over:

 

❶ Vorbește clar

Nu conteză cât de repede poți vorbi – claritatea este cheia. Fiecare cuvânt trebuie auzit și înțeles de către ascultător; astfel, se va deteriora mesajul.

Exersează. Dicția este foarte importantă. Te va ajuta atât pe partea de vorbire, cât și la încrederea în sine. Și un mesaj transmis cu o dicție perfectă va fi de impact. Când vine vorba de voice-over sau voice-acting, dicția este vitală.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

❷ Vorbește cu încredere

„Bună…ăăă…numele meu e, Alexandru și…” Ne pare rău, Alexandru, dar nimeni nu va auzi restul discursului tău.

Este acesta exemplu? Poate fi. Dar evidențiază faptul că neîncrederea în sine va afecta și vocea.

 

Trebuie să însemne ceva pentru tine ce ai de spus. Vorbește cu toată încrederea din lume. Imaginează-ți că încerci să rupi în două o cărămidă cu o singură mână – orice îndoială va duce la o mână ruptă, nu la o cărămidă spartă. Același lucru este valabil și pentru vocile ciudate, unde trebuie să ai încredere în tine și să te joci.

 

❸  Să însemne ceva ceea ce spui

Sfatul al doilea era să vorbești cu încredere; acest sfat este despre a vorbi în legătură cu materialul tău: trebuie să crezi despre ceea ce vorbești. Cu alte cuvinte, trebuie „să te coste”.

Când vorbești cu entuziasm, oamenii vor auzi diferența. Dacă vocea va rezona cu scenariul, acest lucru va face vocea ta mai credibilă și mai convingătoare.

 

❹ Lasă-ți egoul deoparte

Pentru a evolua și a-ți îmbunătăți abilitățile, stai pe lângă oameni mai buni decât tine. Vei învăța zeci de lecții pe care nu le-ai fi învățat altfel și vei putea trece la nivelul următor.

Du-te la cursuri și ateliere în care toată lumea este mai avansată în cariera de voice-over. Ascultă feedback-ul lor; uneori ar putea fi brutal, dar îți va face bine.

 

❺ Iubește-ți vocea

Spre deosebire de un chitarist sau un pianist, când ești voice-over corpul este instrumentul tău.

Urmărește modul în care muzicienii profesioniști se ocupă de instrumentele lor: le curăță obsesiv, le mențin și le depozitează într-un loc plăcut și confortabil. Cum te descurci cu instrumentul tău? Ce faci pentru a avea grijă de el, pentru a-l menține în stare pură?

 

Iată câteva sfaturi utile:

↘ Respiră corect – respirația diafragmatică, nu din piept – astfel încât să nu faci efort și să nu rănești corzile vocale;

↘ Hidratează-te. Consumă minimum 2 litri de lichide;

↘ Evită locurile aglomerate în care trebuie să strigi pentru a fi auzit;

↘ Dormi cel puțin șapte ore pe noapte. O voce obosită suna rău. Un corp obosit îți va afecta, de asemenea, vocea;

↘ Evită vorbitul în șoaptă.

 

❻ Încălzește-te!

Asemeni unui sportiv olimpic care încearcă să stabilească un nou record mondial și care se încălzește cu trei ore înainte (sau mai mult), încălzind fiecare centimetru din corpul lui, același lucru trebuie făcut și cu vocea. Poate nu trei ore, dar trebuie să fii sigur că nu te va lăsa vocea la greu. Încălzirea este esențială.

Încălzirea mușchilor faciali te va ajuta de asemenea și la vorbire. Relaxează-ți mușchii gâtului. Fă exerciții de respirație și de încălzie a aparatului fonator.

 

❼  Exersează cititul „la prima vedere”

În muzică se numește „sight-reading” sau „prima vista” și este capacitatea de a citi o partitură la prima vedere și de a o executa în consecință cu instrumentul de bază.

Pentru proiectele majore care ar putea dura ore și ore – cum ar fi efectuarea vocii pentru un audiobook sau o voce pentru un videoclip educațional – ar putea deveni inutil să citești și să recitești scenariul înainte de a începe conversația vocală. În schimb, să vorbești bine în timpul primei citiri: ar putea dura ceva timp înainte ca gura și ochii să înceapă să lucreze în sincronizare, dar acest lucru se potrivește foarte bine cu următorul sfat:

 

❽ Practică

Cei mai buni voice-overi pot spune mii și mii de cuvinte până să facă o greșeală. Dar este nevoie de ani pentru a cultiva această abilitate. Concentrează-te pe antrenamentul tău vocal și, în curând, vei intra în ritmul în care lectura și vorbirea ta sunt conectate, fluide și fără probleme.

 

❾ Relaxează-te

Acest sfat final ar putea fi cel mai important. De ce? Pentru că dacă ești la început, ți s-ar putea părea că orice audiție sau oportuniate ar putea fi ultima. Dintr-o dată, totul se rezumă la 20 de secunde și asta te va face foarte tensionat.

 

Respiră profund și expiră. Zâmbește și joacă-te. Ai încredere în tine și în vocea ta.

 

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Alex Tuhuț (Radio Kiss FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

Următorul curs se desfășoară în weekend-ul 03-04 noiembrie 2018, la Hotel Sarroglia București, durează 12 ore și costă 150 de euro.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 890

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *