8 lucruri pe care marii vorbitori nu le spun niciodată

8 lucruri pe care marii vorbitori nu le spun niciodată

Te-ai gândit vreodată cum să strici o prezentare în doar câteva secunde? Spune una din frazele de mai jos și speech-ul tău este garantat unul prost.

„Sunt obosit, mahmur, n-am chef”

Nu știu exact de unde vin aceste fraze, însă din cinci prezentări, cel puțin într-una din ele, cineva trebuie să spună că a fost invitat prea din scurt și că n-a avut timp să se pregătească sau că drumul a fost foarte lung și că este obosit.

Ei bine, publicului nu-i pasă ce-ai făcut azi-noapte, câtă bere ai băut, cât de aglomerat a fost drumul și nici la ce oră ai ajuns în oraș. Ia o pastilă, bea o cafea tare și ține cel mai bun discurs al tău.

„Mă auziți cu toții?” Da, te auzim…

Așa își încep cei mai mulți discursul. Bat de 2-3 ori în microfon, după care întreabă sala dacă este auzit și de către cei din spate, apoi zâmbește fals pentru a se scuza.

Nu asta e soluția. Nu așa atragi atenția în mod pozitiv. Încearcă să vorbești la microfon, iar dacă nu merge, mai stai un pic și încearcă din nou. Dacă tot nu merge, atunci te relaxezi și te duci la cel care se ocupă de sunet și rezolvi problema. Zâmbește mereu și pari încrezător, chiar dacă lucrurile nu merg bine. Rămâi calm, indiferent de situație.

„Nu vă pot vedea din cauza luminilor.”

Da, atunci când ești pe scenă luminile sunt îndreptate asupra ta și nu poți vedea mare lucru în față, adică nu poți vedea oamenii din public. Dar ei nu trebuie să știe că nu-i vezi. Poartă-te normal, nu te uita fix în lumină și dacă vrei neapărat să îți vezi audiența, pur și simplu plimbă-te printre ei.

„O să ajungem și acolo.”

Dacă ai de-a face cu un public interactiv și dornic să învețe lucruri noi, profită cât poți. Dacă cineva are să-ți pună o întrebare și aceasta are legătură cu un subiect pe care trebuia să îl abordezi mai târziu, nu-i spune că o să ajungeți și acolo, nu amâna. Răspunde-i participantului și continuă-ți prezentarea pe subiectul abordat de participant, doar face parte din prezentarea ta.

„Vedeți ce scrie pe slide?”

Regula de bază spune că mărimea fontului din prezentarea ta trebuie să fie dublul valorii mediei de vârstă a participanților. Asta înseamnă că, dacă media de vârstă este de 40 de ani, fontul ar trebui să fie de 80.

„Să vă citesc și eu cu voce tare.”

Niciodată nu îți umple slide-ul cu mult text și dacă nu te poți abține, nu trebuie să îl citești tare în fața publicului. Folosește titluri scurte și explică fiecare titlu în parte. Dacă vrei să scrii ceva lung pe slider, caută un citat de referință și oferă-le participanților 5-10 secunde pentru a citi ce scrie, numai nu le citi tu cu voce tare.

„Închideți-vă telefoanele.”

A fost odată ca niciodată o vreme când trainerii rugau participanții să-și închidă telefoanele înainte de începerea trainingului. Însă acele vremuri au apus, asta pentru că oamenii din ziua de azi obișnuiesc să stea pe Facebook, să posteze pe Twitter și așa mai departe. Nu ar trebui să te deranjeze acest lucru pentru că participanții pot să-ți facă publicitate gratuită printr-o postare pe Facebook sau printr-un citat al tău pe Twitter. Nu le poți cere atenție participanților, însă o poți câștiga.

„Îți răspund eu la întrebare.”

Atunci când cineva din public pune o întrebare nu trebuie să răspunzi imediat pentru că poate ceilalți participanți nu au înțeles-o. Cel mai bine este să repeți încă o dată întrebarea, astfel încât toată lumea să o audă, după care poți răspunde. Mai mult decât atât, dacă repeți întrebarea vei avea mai mult timp pentru a te gândi la răspuns.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *