7 motive pentru care prezentarea ta nu a avut succes

7 motive pentru care prezentarea ta nu a avut succes

Există milioane de prezentări și discursuri ținute în fiecare an în întreaga lume, dar câte dintre ele au de fapt succes? S-ar putea chiar să-ți fie greu să găsești ultima prezentare care te-a motivat cu adevărat. Asta pentru că atât de mulți oameni nu au abilitățile necesare pentru a ține discursuri și prezentări convingătoare. De fapt, atunci când afli că trebuie să participi la o prezentare, s-ar putea să te gândești imediat că va fi plictisitoare, neinteresantă și o pierdere totală de timp. În general, standardul vorbirii în public nu este atât de înalt pe cât ar trebui să fie și mulți prezentatori nu reușesc să își atingă obiectivul. Pentru a preveni eșecul propriei prezentări, hai să aruncăm o privire la unele dintre cele mai comune capcane și la modul în care le poți evita.

 

1. Nu te-ai conectat cu publicul

Prezentările nu sunt despre prezentator. Sunt doar despre public. De prea multe ori prezentatorii își încep prezentarea cu o introducere extrem de lungă a experienței lor personale, lucruri de care publicului ar putea fi interesat mai puțin. Adevărul este că participanții vor să știe ce este pentru ei și de ce ar trebui să asculte. De aceea, sarcina unui prezentator este să înceapă prin a găsi o legătură cu publicul. 

Fă câteva cercetări înainte de prezentare despre publicul tău și încearcă să afli mai multe despre trecut, demografie, cunoștințele despre subiect și interesele specifice. Acest lucru îți permite să-ți adaptezi conținutul pentru a satisface nevoile lor specifice. Apoi, salută publicul înainte de prezentare și mulțumește-i pentru timpul acordat. În timpul prezentării, găsește conexiuni din lumea reală între tine și public, astfel încât să poți dezvolta un raport cu ei. Atunci când publicul se simte conectat cu vorbitorul, șansele ca el să fie implicat în prezentare sunt mai mari.

Unde să te uiți atunci când vorbești în public

 

2. Ai prezentat prea mult conținut

Află ce trebuie să știe publicul și lasă-l să fie scopul principal al prezentării tale. De acolo, alege nu mai mult de trei puncte principale și câteva detalii pentru a le putea susține pentru fiecare. Păstrează conținutul folosind REGULA CELOR 3 C: clar, concis, corect (atât în sens gramatical, cât și în sensul acurateței informațiilor). 

Păstrează stilul de prezentare minimal, astfel încât pentru publicul să fie ușor de urmărit fără să se plictisească sau să obosească. Ar trebui să fii mereu atent la timpul alocat și să nu depășești limita. Nu uita, când vine vorba de a ține un discurs sau o prezentare, mai puțin înseamnă mai mult.

Studiu: dacă nu comunici cu publicul, atunci nivelul de atenție al acestuia scade cu 14%

 

3. Nu ai fost autentic

Când te pregătești pentru o prezentare, materialul reprezintă doar jumătate din prezentare. TU ești cealaltă jumătate. Cu alte cuvinte, poți să ai un material excelent, dar dacă nu este prezentat bine, va fi un eșec total, o pierdere de tine, atât pentru tine, cât și pentru public. Fă-ți timp să exersezi să fii tu însuți și să vorbești cu încredere. 

Încearcă să zâmbești, să faci contact vizual, să fii atent la expresiile feței și la limbajul corpului și să te miști pe scenă. Înregistrează-te sau exersează în fața prietenilor, astfel încât să te poți familiariza cu felul în care arăți și să-ți dai seama ce poți face pentru a fi mai relaxat și a părea autentic.

Câte diapozitive trebuie să conțină prezentarea ta?

 

4. Ai citit de pe ecran

Prezentările cu diapozitive sunt un instrument excelent pentru a-ți susține punctele principale de vedere, dar numai dacă sunt utilizate corect. TU ești prezentarea, nu diapozitivul. Dacă stai în fața unui public și citești textul de pe ecran, prezentarea ta va fi un eșec garantat. Nu există nicio legătură între tine și public și nimeni nu vrea să i se citească timp de o oră. A citi de pe ecran este ca și când ai copia la un test.

În schimb, creează o prezentare cu diapozitive interesante din punct de vedere vizual, care conține mai multă informație vizuală decât text și utilizează-o doar pentru a susține sau a întări ceea ce spui.

Oferă publicului emoții și exemple și vei crește cu 10% rata de retenție a informațiilor

 

5. Ai fost plictisitor, fără vlagă, fără energie

Dacă arăți de parcă nu ești interesat de subiect, la fel va fi și publicul tău. Este dificil să rămâi angajat în prezentare atunci când vorbitorul este plictisitor, monoton și nu are energie. 

Contracarează acest lucru proiectându-ți vocea, variind tonul, folosind inflexiuni vocale, gesturi, zâmbind și făcând contact vizual cu publicul. Dacă ești entuziasmat și pasionat de subiectul tău, publicul se va hrăni cu energia ta. Orice prezentare trebuie să fie dinamică și luminoasă.

De ce să folosești tehnici de storytelling în public speaking?

 

6. Conexiunile din lumea reală au lipsit

Prezentările eșuează atunci când publicul nu poate conecta subiectul la viața reală. Nu numai că vrei ca publicul să te asculte, dar vrei ca ei să simtă ceea ce spui. Vrei să stabilești o legătură emoțională cu ei. O modalitate de a face acest lucru este arta povestirii. Poveștile reprezintă o modalitate fantastică de a capta atenția publicului, oferind și exemple despre modul în care prezentarea ta poate fi relevantă în lumea reală.

Tu cât timp investești în pregătirea unui discurs?

 

7. Nu ai repetat suficient

Practica ne face mai buni; același lucru este valabil și pentru prezentări. Dacă mergi pe principiul „las’ că merge și-așa”, prezentarea ta este condamnată. Desigur, poate îți iese o dată, dar nu vei putea face asta de fiecare dată. Chiar dacă ai toate detaliile despre subiect sau public, tot ai nevoie de repetiție. Plus că se pot întâmpla evenimente neprevăzute; doar prin repetiție le poți controla.

Trebuie să exersezi și să repeți prezentarea de mai multe ori, astfel încât să te simți confortabil cu materialul, tranzițiile, sincronizarea și tehnologia pe care o utilizezi. Repetă în fața colegilor și cere feedback cu privire la părțile care pot fi îmbunătățite. Cu cât repeți mai mult, cu atât vei fi mai încrezător când va veni timpul să prezinți sau să ții un discurs.

STUDIU: 90% din teama de a vorbi în public se datorează lipsei de pregătire


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *