7 lecții de viață învățate din jocuri video

7 lecții de viață învățate din jocuri video

Se spune că pe parcursul unei vieți poți învăța destul de multe lucruri din lecții valoroase. Experiența este una dintre cele mai bune resurse atunci când vine vorba despre cunoaștere și, cel mai bun lucru ți se întâmplă, atunci când reușești să rezolvi o problemă cu o soluție provenită dintr-o experiență anterioară.

Să înveți un nou skill este un exemplu destul de comun, iar aspectele psihologice se aplică oricărui sport, artei sau comerțului. Totuși există o activitate extrem de răspândită printre oameni, dar pe care aceștia nu o consideră a fi întotdeauna benefică și despre care se spune că nu poate să predea lecții importante despre viață. Vorbim, desigur, despre gaming.

Deja pot să-mi imaginez câțiva cititori care se plâng și strâmbă din nas: cum de o activitate atât de blamată, cum sunt jocurile video, poate avea beneficii. Ei bine, o să vedeți că are beneficii.

#1 Nu te încrede în străinii întâlniți întâmplător

i don't have trust issues i just know better

Încă de mici părinții ne învață să nu vorbim cu străinii. Însă, odată cu trecerea timpului, dezvoltăm tot felul de relații cu fel de fel de oameni ce odată erau străini. Este destul de ușor să te obișnuiești să întâlnești oameni care să te ajute, asta mai ales dacă ești într-o comunitate în care te simți în siguranță. Important este să știi când să te ferești și când să te împrietenești.

Putem spune același lucru despre jocurile video. În World of Warcraft, spre exemplu, dacă cineva îți cere parola de la cont pentru a te ajuta… nu e bine să i-o dai. Dar dacă ai făcut-o într-un joc video, sigur nu vei mai repeta isprava în viața reală.

#2 Abordează problema din mai multe unghiuri

think outside the box

În timp ce te joci un joc video, vine un moment în care te împotmolești. Fie că vorbim de Super Mario sau de GTA, cu toții am trecut prin asta. În acele clipe te simți frustrat, înfuriat și îți vine să arunci cu ceva în altceva. Pe măsură ce anii trec, înveți să îți controlezi temperamentul și să găsești diverse soluții atunci când intervine o problemă insurmontabilă. Iei o pauză de 10-20 de minute, îți odihnești creierul și vei vedea că lucrurile se schimbă radical. Privești problema diferit și ai șanse mai mari să treci la nivelul următor. Aceeași modalitate funcționează fie că vorbim despre boși pe modul hard, fie că vorbim despre problemele de zi cu zi sau de finalizarea proiectelor în timp util.

#3 Orele de frustrare se pot transforma într-un moment glorios de fericire

if youre going through hell keep going

Cu toții am trecut prin asta. Când un nivel dintr-un joc video este foarte greu, putem sta și câteva ore bune în el în încercarea de a-l termina. Însă și după ce-l termini… simți o descătușare, o bucurie de nedescris. Jocurile video m-au învățat că, indiferent de cât de lung și de greu e drumul, satisfacția de la final șterge tot cu buretele.

#4 Eșecul nu este egal cu sfârșitul lumii, ci este o oportunitate de a învăța

don't fear failure in great attempts it is glorious even to fail

Pentru a deveni bun la un anumit joc trebuie să cunoști universul acestuia și regulile sale. Poți să pierzi și ești nevoit să o iei de la început, poți să începi greșit și să reiei jocul cu un nou personaj. Toate aceste lucruri îți creează reflexul de a nu te da bătut și de a realiza că orice eșec te poate învăța ceva. Odată ce acest reflex din jocurile video intervine, el poate fi transpus cu ușurință și în viața reală. Tot ce trebuie să faci este să ai răbdare și să te concentrezi în viață ca și când ai juca un RPG genial. Și nu uita: în jocuri ai mai multe vieți, în viață ai doar una.

#5 Bug-urile te ajută și în viață

life is never fair and perhaps it is a good thing for most of us that it is not

Trebuie să fim realiști: nu trăim într-o lume plină de lapte, miere și curcubee. Nu toate lucrurile sunt corecte. Există reguli pentru orice, iar când cineva înțelege dedesubturile sistemului, este foarte ușor să exploatezi diferitele erori sau bug-uri. În viața reală există foarte multe situații în care este bine să previi anumite evenimente nefavorabile pentru tine. Dacă ai mai trecut printr-o experiență similară știi deja ce NPC-uri (Non-Playing-Characters) trec pe lângă tine și cum să te comporți cu ele. Desigur, în cazul nostru NPC-urile sunt oameni reali cu comportament limitat.

#6 Vei găsi pietre rare în cele mai ciudate locuri

Rudyard Kipling

Dacă am învățat ceva despre pietre, a fost că trebuie să sparg orice vază, că trebuie să verific fiecare cadavru și să caut după orice colț. Desigur, vorbim despre gem-urile, adică pietrele prețioase din jocurile video. Există unele jocuri video care te vor recompensa dacă vei explora fiecare părticică din hartă. Nu e cel mai plăcut lucru de făcut, dar rezultatele pot fi unele uimitoare dacă ne raportăm la viața reală. De fiecare dată când ieși din zona de confort, ai șansa de a progresa în viață și de a descoperi adevărate comori.

#7 Nu totul este despre a câștiga

gandhi

Dacă te gândești mereu la victorie, nu faci nimic altceva decât să te stresezi. Știm cu toții despre mentalitatea învingătorului, că trebuie să te gândești numai la premiul cel mare, dar știi ceva?

Nu totul se rezumă la a fi cel mai bun. Experiența ta se rezumă la a te simți bine, a te distra și a fi mulțumit la sfârșitul zilei. În jocuri, la fel ca în viață, există un spirit al competiției, dar dorința arzătoare de a fi cel mai bun duce la obsesii, strictețe și se pierd pe parcurs foarte multe. Și pentru a fi fericit, nu ai nevoie de toate acestea.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK. 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *