7 greșeli „fregvente” pe care le fac românii în vorbire

7 greșeli „fregvente” pe care le fac românii în vorbire

 

Am făcut în urmă cu ceva luni un articol cu topul celor mai frecvente greșeli făcute de români, însă n-ai cum să nu descoperi și alte probleme pe care le au românii atunci când vorbesc pe stradă.

Fregvent, în loc de frecvent – de câte ori nu auziți pe cineva care pronunță greșit frecvent?

Secment, în loc de segment – această eroare este făcută, probabil din cauză că oamenii cred că segmentul derivă din verbul „a secționa” (secment)

Ștință, în loc de știință – acesta este doar un exemplu ales la întâmplare. Cazurile pot continua și cu vitorul-viitorul, fință-ființă, find-fiind, findcă-fiindcă, fică-fiică, etc.

Mingie, în loc de minge – de asemenea este folosită greșit și forma de plural a cuvântului, mingii, în loc de mingi

Genoflexiune, în loc de genuflexiune – încă de la orele de sport din școală mă seacă această pronunție greșită a exercițiului de gimnastică

Celălant, în loc de celălalt – de aici vine și gluma: Unde se duc inculții, după ce mor? Pe lumea cealantă!

Propietar, în loc de proprietar – este un cuvânt complicat de pronunțat, mai ales dacă nu ai o dicție bună, așa că multă lume mănâncă R-ul din proprietar, așa că iese pocitul „Propietar„.

Mai multe informații despre vorbirea corectă găsiți în manualul de dicție: Șase sași în șase sași


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *