5 tipuri de public pe care le poți întâlni ca vorbitor

5 tipuri de public pe care le poți întâlni ca vorbitor

Majoritatea articolelor legate de public speaking îți va spune să ții cont de public înainte de a pregăti un discurs. În acest articol, vei afla diferitele tipuri de audiențe cu care te poți întâlni pentru a-ți realiza corect discursul. Înțelegerea tipul de public cu care ai de-a face te poate ajuta să ajungi direct la inimile lor.

Va exista întotdeauna un anumit tip de public prezent la prezentările tale (s-ar putea să existe chiar un mix). Dacă înțelegi temperamentul publicului, va deveni simplu să gestionezi situațiile care se pot ivi.

1. Publicul neutru

Aceștia sunt oamenii care sunt direct sau indirect interesați sau nu vor să investească în ideea ta. Fii precaut, atent să nu jignești aceste audiențe și să-i faci totuși să investească în viziunea sau filosofia ta.

 

2. Publicul ostil

Aceștia sunt oamenii care se află în dezacord puternic cu ideea ta. Nu te panica! Trebuie să găsești un teren comun cu aceștia, un punct de plecare pentru a putea relaționa cu acest public. Încearcă să te gândești de ce nu sunt de acord cu punctul tău de vedere. 

 

3. Publicul neinformat

Aceștia sunt oameni care nu sunt familiarizați cu subiectul de discuție. Tu, în calitate de vorbitor, trebuie să le oferi tot ce trebuie să știe despre subiect. Aici trebuie să-ți dai seama câte informații să oferi, în funcție de nivelul lor de cunoștințe. Ai grijă să nu „bombardezi” publicul cu prea multe informații. Alege cele mai importante informații și accentuează punctele cheie care vor ajuta publicul să înțeleagă subiectul fără a fi epuizat mental.

 

4. Publicul expert

Publicul de aici deja cunoaște ceea ce spui, așa că cea mai mare greșeală pe care o poți face este să le oferi aceleași informații. Prin urmare, trebuie să alegi o cale prudentă în timp ce rostești discursul, oferind publicului ceva nou despre care nu sunt informați.

 

5. Publicul business

„Time is money” pentru acest public și nu are răbdarea necesară să treacă prin toată povestea ta; prin urmare, ține-l din scurt. Fii politicos și concis. Folosește regula celor 3 C – corect, concis și clar. Asigură-te că înțeleg că vorbești despre ei sau despre ceva ce ar putea să-i intereseze și nu despre tine.

Există multe tipuri diferite de public. Astfel, este important să-ți creezi conținutul în funcție de public. Cheia unei prezentări de succes este să nu crezi niciodată că publicul tău este prea informat sau needucat! Ce tip de public este? Cum te poți conecta cu el? Aceste întrebări te vor ajuta să decizi ce fel de conținut să livrezi în continuare.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 623

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *