5 sfaturi pentru un om de radio la început de drum

5 sfaturi pentru un om de radio la început de drum

Această industrie este plină de oportunități. Acolo, afară, sunt o mulțime de oameni care adoră să asculte o emisiune, un prezentator sau un DJ.

Iată câteva sfaturi pentru un om de radio la început de drum:

 

🎙 Programul de difuzare

Posturile de radio nu se opresc niciodată. Fiecare secundă trebuie umplută cu conținut. Tăcerea este considerată timp mort și va face ascultătorii să se mute pe alt post.

Ideea este că trebuie să-ți planifici fiecare secundă a zilei de difuzare.

Gândește-te să creezi emisiuni unice pentru postul de radio.

 

🎙 Planificarea conținutului

Te pregătești înainte de a intra live? Planificarea este o parte critică a realizării de conținut de înaltă calitate.

Trebuie să cercetezi subiectele despre care vei vorbi. Nu este de ajuns să-ți spună un prieten ce s-a întâmplat într-un anumit domeniu. De exemplu, dacă intenționezi să atingi subiectul nunții lui Justin Bieber trebuie să cunoști toate detaliile, dacă vei vorbi despre demiterea vreunui prim-ministru, nu poți intra în direct doar cu câteva detalii. Află motivul, de ce s-a întâmplat evenimentul respectiv, cât costă acea geantă, câți bani s-au cheltuit la nuntă, ce spun oamenii pe rețelele sociale etc.

De asemenea, este important să scrii scenarii pentru diverse emisiuni muzicale, talk-show-uri etc.

 

🎙 Cum ajungi la inima ascultătorilor

Ascultătorii sunt mai mult decât fanii postului de radio. Ascultătorii de radio trebuie să simtă o legătură cu posturile lor de radio preferate sau cu omul de radio.

Odată ce un ascultător de radio se îndrăgostește de postul tău, este foarte greu pentru ei să ia în considerare și alte posturi. Majoritatea posturilor nu reușesc să stabilească o legătură profundă cu ascultătorii Din păcate pentru ei, ascultătorii reprezintă cifre pe care le văd în secțiunea de statistici.

Cum îi faci pe ascultători să facă parte din familia ta? Vocea postului reprezintă podul dintre radio și inima ascultătorului. Gazda ar trebui să fie acolo pentru a educa, informa și distra ascultătorul.

Nu uita să vorbești direct cu ascultătorii. Știm că nu-i poți vedea, dar încearcă să-ți imaginezi că ar fi în studio cu tine. 

Cea mai gravă greșeală pe care o poți face este să-ți tratezi ascultătorii ca pe niște numere de pe ecranul computerului.

 

🎙 A avea răbdare și abilități eficiente de ascultare 

S-ar putea să te gândești să ai invitați pentru interviuri. Vei adăuga valoare emisiunilor tale și poți chiar să încarci interviurile pe YouTube sau să le transformi într-o serie de podcasturi.

Când, în cele din urmă, convingi pe cineva să vină alături de tine și să-ți răspundă la întrebări, încearcă să-l faci să se simtă ca acasă, nu-l întrerupe la mijlocul propoziției, ascultă-l cu atenție, zâmbește. 

 

🎙 Realizarea emisiunilor muzicale

Multe emisiuni despre muzică nu au nici măcar jingle. Este o listă cu melodii care curg una după cealaltă într-o buclă continuă fără sfârșit!

În zilele noastre muzica este disponibilă pe multe platforme – SoundCloud, Apple Music, MixCloud, Spotify, YouTube etc. Dacă ascultătorii își pot crea listele de redare, posturile de radio trebuie să facă mai mult decât să redea niște melodii.

Redă muzică bună, dar asigură-te că adaugi valoare pentru ascultători. De exemplu, pentru anumite melodii spune câteva detalii (cum a luat naștere, pentru cine a fost compusă inițial etc. Încearcă să introduci câteva melodii precizând titlul melodiei și numele artistului.

Ideea este că un spectacol muzical cu conținut suplimentar în afară de muzică este mai bun decât un playlist inteligent creat.

De asemenea, puteți încorpora puțină interactivitate cerând ascultătorilor să trimită cereri de melodie.

CURS DE RADIO

Dacă ți se pare fascinantă o carieră în radio, Dicție.ro îți deschide calea pentru asta! Am deschis grupele pentru cursurile de radio din septembrie 2021. Fie că dorești să prezinți știri sau că dorești să fi animator (DJ de radio) trebuie să ai o pregătire în ceea ce privește modul în care vorbești și modul în care scrii știrile sau intervențiile ce urmează să fie prezentate în direct.

Pe parcursul celor 3 luni de curs vei învăța Radio de la profesioniști din cele mai bune Radiouri din România, care sunt gata să-ti spună și să-ți arate tot ce știu:

Carmen Ivanov (Radio TANĂNANA), Alex Tuhuț (Radio Kiss FM), Mihai Crăciun (Radio TANĂNANA), Petru Stratulat (Radio Europa FM), Vlad Conovaru (Radio TANĂNANA).

🛒 Click AICI pentru a te înscrie și pentru mai multe detalii despre curs

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *