5 metode de învățare rapidă pentru copii

5 metode de învățare rapidă pentru copii

Care este cea mai eficientă metodă de învățare pentru copilul tău? Cu atâtea ore petrecute la școală, teme peste teme, de multe ori cel mic poate deveni confuz și nu mai știe cum să se concentreze, să învețe și cum poate să rețină o cantitate semnificativă de informație.

Cu siguranță există multe metode pe această temă, însă este indicat să o alegem pe cea mai potrivită, în funcție de vârsta și interesele copilului, de capacitatea și stilul acestuia de a învăța. Unii au dezvoltată mai mult memoria vizuală, alții pe cea audivită etc. Cert este că învățarea poate fi ușoară și distractivă în același timp. Trebuie doar timp și răbdare și câțiva pași de urmat pentru ca cel mic să-și creeze cel mai bun plan de învățare.

Pentru copiii noștri, noi, părinții, suntem primele lor modele în viață. Pentru că în stilul nostru de parenting se pot strecura și anumite frici, temeri și anxietăți, pe care cei mici le vor prelua, iată ce avem de facut.

Pentru a avea capacitatea de a se adapta, copiii trebuie să dea dovadă de flexibilitate, gândire critică, creativitate, abilități de rezolvare de probleme, comunicare, colaborare, conștientizare și responsabilitate socială.

Sunt metode eficiente nu numai pentru școală, ci și pentru viitorii adulți. Iată o serie de strategii care ar putea să îi ajute pe cei mici să-și dezvolte mai ușor aceste abilități. Vă prezentăm câteva sfaturi practice şi metode de învăţare şi recapitulare eficiente atât pentru cei care au deschis cărţile din timp, cât şi pentru cei mai puţin conştiincioşi.

 

 Metode de învățare

↘ Învățarea informală

Pentru a o folosi, este nevoie să cunoști stilul de învățare al copilului foarte bine, să stii care sunt interesele lui. Dacă nu știi exact ce îi place și cum învață cel mai bine, poți să descoperi mai multe observându-l atunci când face asta.

↘ Învățarea experențială (bazată pe experimente)

Această metoda îi oferă copilului ocazia de a descoperi singur fenomenul efect-cauză, putând să realizeze experimente care îl vor ajuta să înțeleagă mai ușor un fenomen sau să testeze o ipoteză. Este o medotă care presupune multă energie, timp și necesită planificare pentru toate părțile implicate (profesor, părinte, copil). Copiii exersează rezolvarea de probleme și gândirea critică pentru a ajunge la rezolvare și la concluzii.

 

↘ Metoda celor 5 „R”

Metoda 5R reprezintă o metodă care ajută mult la memorarea logică a informațiilor;

 Record (înregistrează)

→ ascultarea atentă e primul pas în a lua notițe;

 Reduce (a reduce)

→ sumarizarea ideilor principale și renunțarea la detaliile care nu ajută prea mult;

 Recite (formulează folosind cuvintele proprii)

→ reformularea ideilor reținute și repetarea lor cu propria exprimare;

 Reflect (reflectează)

→ află cum anume te pot ajuta informațiile pe care le-ai învățat și cum le poți lega de restul lucrurilor pe care deja le știi;

 Review (a revedea)

→ sumarizarea pe o singură foaie de hârtie a informațiilor pe care le-ai asimilat în ora respectivă.

 

↘ Testarea

Se consideră a fi una dintre cele mai eficiente metode de învățare. Studiile recente au arătat că atunci când faci teste, nu doar memorezi informații, ci și le organizezi în creier. De asemenea, prin testare mărești viteza și eficiența prin care captezi informațiile. Testarea nu trebuie făcută pe grabă sau ca formă de examen. Oricum, în caz de un examen iminent, testarea înainte de acesta va fi cu siguranță benefică.

 

↘ Repovestirea

Unele texte pot fi complicate. Au multe informații, multe pagini, multe personaje sau date istorice. Cum facem să reținem atâta informație?  Oricât de mare ar fi un material, oricât de complex ar fi, nu este imposibil să-l înțelegi și, totodată, să-l asimilezi. Citește cu voce tare, împarte textul în fragmente simple și logice. Apoi, după câteva lecturi încearcă să-l povestești unui prieten sau chiar părinților. Poate ți se vor pune întrebări. Numai bine, asta e șansa ta să poți răspunde întrebărilor neprevăzute și să-ți fixezi informațiile.

 

Camera Romană și Călătoria

→ Camera Romană

Este o tehnică veche de reamintire a informației nestructurate. Trebuie doar să îți imaginezi o cameră (camera ta, livingul sau o încăpere care îți place foarte mult). În interiorul camerei se află mobila și diverse obiecte. Tehnica „Camerei Romane” constă în asocierea imaginilor cu obiectele respective. Pentru a-ți reaminti informația e suficient să faci un tur imaginar al camerei vizualizând obiectele și făcând asocierea cu imaginile.

  • Exemplu: Trebuie să-ți reamintești o listă cu numele unor domnitori romani. Imaginează-ți că intri într-o cameră în care ai anumite obiecte. Fiecare obiect în parte este folosit sau ținut în mână de câte un domnitor. Atunci când va trebui să-ți reamintești numele lor, va fi suficient sa te reîntorci cu „ochii minții” în cameră, să îți reamintești obiectele și persoanele.

„Camera Romană” poate fi extinsă mai ales atunci când să îți reamintești o cantitate mai mare de informații. Poți folosi tehnica „Palatul memoriei”, introducând câte un element în fiecare încăpere din casă. Specialiștii recomandă această tehnică mai ales atunci când ai de memorat informații care nu au legatură între ele.

Călătoria

Iată o altă tehnică flexibilă și eficientă de memorare. Ea se bazează pe ideea de a-ți aminti o călătorie pe care ai făcut-o și care ți-a plăcut foarte mult. Ideal este să alegi o călătorie mai lungă, fiindcă așa îți va fi mai util atunci când va trebui să memorezi mai multe lucruri.

Fiindca „metoda călătoriei” folosește trasee pe care le cunoști, vei plasa mental informațiile pe care trebuie să le reții în diversele obiective pe care le-ai văzut pe traseu. Această tehnică este mai ușor de utilizat dacă îți pregătești dinainte traseul.

Notează-ți pe o coală de hârtie locurile pe care le-ai vazut, în ordine. Apoi vizualizează cu ochii minții traseul. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să asociezi informația pe care trebuie să o înveți cu locurile de pe traseul imaginar.

Atunci când ți se va cere să reproduci informația, va fi suficient să refaci traseul și îți vei reaminti totul cu o mai mare ușurință. Tehnica este și mai utilă în cazul în care trebuie să îți amintești o listă întreagă de informații (spre exemplu, elemente chimice, presedinți/domnitori, zone geografice, orașe etc.)

Ambele tehnici, atât „Camera Romană”, cât și „Călătoria” pot fi utile pentru exersarea memoriei de scurtă durată, dar și a celei de lungă durată. Dacă ai nevoie de informații pentru o perioadă de timp determinată, aceste tehnici pot fi folosite cu încredere.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • 👍 Posted 20/10/2020 16:54

    Sunt metode foarte ușoare care cred ca îmi vor fi de mare folos!! Mulțumesc!

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *