5 lucruri pe care ar trebui să le faci înainte de a vorbi în public

5 lucruri pe care ar trebui să le faci înainte de a vorbi în public

Fie că vorbești în fața clasei, în fața unui comitet, la ședință sau pur și simplu când primești vreun premiu, ținerea unui discurs în public reprezintă o artă care se bazează pe traducerea mesajului tău în fața oamenilor din jurul tău. Dacă îți cunoști cu adevărat mesajul, atunci audiența îl va înțelege. Dacă tu crezi în mesajul tău, atunci cei din public vor fi garantat de acord cu tine.

Poate că temele discursurilor diferă, însă conceptul și tehnica sunt aceleași.

Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont înainte de a vorbi în public.

#1 Respectă publicul

Regula se aplică atât înainte de discurs, cât și pe durata acestuia. Dacă vii în fața oamenilor și ai cele mai bune intenții, mesajul tău va fi transmis cu succes. Respectă audiența doar pentru simplul motiv că ei se află acolo și ascultă ceea ce ai de spus. Privește-i ca pe niște clienți ce trebuie să plece mulțumiți după ce le-ai oferit serviciile. Discursul tău trebuie să fie cât mai ușor de digerat de cei din public, iar pentru asta ai nevoie să te folosești de toată muniția ta.

#2 Localizează sentimentele

Sentimentele tale în legătură cu subiectul pot și influențează proiecția vocii tale. Vocea este un instrument important care transmite publicului ideile, trăirile și sentimentele tale. Dacă vrei să te apropii de cei din sală, vocea ta trebuie lucrată, astfel încât informațiile să fie livrate cât mai bine. Cum îți lucrezi vocea? Faci exerciții de dicție, de pronunție, de respirație, cam tot ce se învață la un curs de dicție cu un trainer experimentat. O dicție bună te va ajuta nu numai să te faci înțeles mai bine și să te faci mai plăcut, ci și să pari un profesionist.

Poți urma un curs de dicție dacă intri pe acest link.

#3 Fii mândru de tine

Toată lumea știe că arta vorbitului în public cere încredere. Chiar și așa, dacă ești mândru de tine că urmează să vorbești în fața unor oameni, încrederea ta va primi un impuls incredibil. Ai oportunitatea de a transmite un mesaj unui public care își va aminti cuvintele tale pentru o lungă perioadă de timp. La urma urmei, nu asta vrem cu toții?

#4 Potrivește-ți atitudinea cu aspectul

Aici e simplu. Dacă arăți grozav, te vei simți minunat. Dacă nu îți place cum ești îmbrăcat, discursul tău va lua o turnură nedorită. Încearcă să fii impecabil când ții o prezentare. După prezentare poți renunța la costum și îți poți lua hanoracul și tenișii preferați.

#5 Cunoaște-ți subiectul

Deși sună banal, importanța acestui punct este vitală. Este necesar să crezi în calitatea materialului pe care l-ai pregătit pentru prezentarea în public. Dacă vei proceda astfel cei din public vor înțelege mai bine ceea ce livrezi și vor privi cu alți ochi discursul tău.

Organizează-ți speech-ul, memorează punctele cheie, scrie-ți notițele. Dacă vorbești despre tine, fă-o cât mai sincer, dar trebuie să te simți și confortabil. La final vei obține conexiunea dorită cu publicul.

Relaxează-te și dă-i bătaie.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 913

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *