5 cazuri în care ai nevoie de skill-uri de vorbit în public

5 cazuri în care ai nevoie de skill-uri de vorbit în public

Cu toții cunoaștem acel moment când inima o ia la goană și gândurile se suprapun, înainte de a vorbi în public. Audiența, fie că vorbim de 15 sau de 200 de persoane, este una care intimidează și te scoate din zona de confort. Probabil vei spune: „da, dar eu n-o să vorbesc niciodată în public, n-am nevoie de asta”, dar pot fi unele cazuri în care chiar va trebui să vorbești în fața mai multor oameni, fie că vrei, fie că nu.

La nuntă

Din fericire, nu am fost la foarte multe nunți din România ca să știu toate tradițiile, așa că nu știu dacă se țin și la noi toast-uri ca „afară”. Însă dacă ești invitat la nuntă din postura de domnișoara de onoare sau de cavaler de onoare mai mult ca sigur va trebui să vorbești în fața oamenilor. Și ești cam obligat să faci asta pentru că e vorba de cineva la care ții și nu vrei să-l dezamăgești cu un discurs de numai 10 secunde. Așadar, dacă vrei să nu dai greș, ar fi bine să îți construiești speech-ul în jurul unei amintiri pe care ai împărtășit-o cu persoana respectivă.

Prezentare la job

Unele job-uri implică și prezentări ținute în fața colegilor și superiorilor. Chiar dacă nu îți face plăcere să prezinți în public realizările sau viitoarele proiecte ale companiei, ar fi bine s-o faci dacă vrei să avansezi în carieră. În ajutorul tău sar slide-urile din PowerPoint, însă ar trebui să ții cont de felul în care le prezinți persoanelor aflate în sală. Sfatul meu este să nu citești cuvânt cu cuvânt de pe slider, asta pentru că cei din sală s-ar putea să se plictisească.

Prezentare în clasă (elev sau profesor)

Sunt sigur că mulți dintre voi ați văzut cum studentul cu gura cea mai mare din clasă, atunci când era scos să vorbească în fața colegilor, se bâlbâia sau tăcea mâlc de parcă i-ar fi mâncat pisica limba. Atunci când trebuie să vorbești în fața clasei trebuie să fii plin de încredere și să le arăți celor din jur că te pricepi de minune și știi absolut tot, asta pentru că tu știi absolut tot despre subiect! Aceeași regulă a încrederii se aplică și profesorilor. Dacă suni nesigur, atunci elevul sau studentul va pune la îndoială expertiza ta.

„Testimonial”

Chiar dacă nu apare în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, testimonialele sunt folosite atunci când cineva vrea ca tu să împărtășești experiența simțită de tine atunci când ai testat ceva nou sau atunci când ai fost într-o călătorie îndepărtată sau chiar când ai trecut prin momente grele și ai reușit să le depășești. De obicei, testimonialele sunt cerute la întâlnirile de tip team-building ale companiilor, iar acestea trebuie să fie sincere pentru a avea impactul dorit.

Petreceri

În principiu, petrecerile sunt despre dansat și despre alte lucruri distractive, însă la aceste party-uri pot participa și persoane pe care nu le cunoști și cu care va trebui să vorbești dacă situația o cere. Petrecerile sunt oportunitatea perfectă de a-ți exersa aptitudinile de vorbit în public. Unul dintre exemple sunt bancurile. Atunci când spui o glumă sau povestești o întâmplare amuzantă în fața mai multor oameni se numește că vorbești în public.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *