4 feluri în care trebuie să te pregătești pentru o prezentare în public

4 feluri în care trebuie să te pregătești pentru o prezentare în public

Vorbitorii de performanță sunt de părere că o prezentare bine pregătită poate reduce anxietatea de pe scenă cu până la 75%.

Din păcate, mulți oameni nu știu de unde să înceapă. Se simt intimidați numai de gândul că trebuie să se documenteze și să adune informații masive și date. Copleșiți, trag de timp cât pot, până în ultimul moment, adică atunci când a mai rămas foarte puțină vreme până la începerea speech-ului, intră în panică și încearcă să adune informații pentru a realiza un discurs, totul în grabă.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

Acest scenariu nu poate duce la cine știe ce realizări profesionale. Așadar, înainte să te apuci să îți scrii discursul, ține cont de cele patru reguli de mai jos.

#1 Obține informații despre audiență. Roagă-l pe cel care te-a invitat sau pe unul dintre organizatori să îți dea câteva detalii despre persoanele care urmează să ia loc în sală. Spre exemplu, dacă oamenii din sală sunt de altă naționalitate, învață câteva cuvinte în limba respectivă. Așa te vei face plăcut și, chiar dacă nu ai pronunțat corect toate cuvintele, publicul tot va aprecia că ai încercat.

#2 Adaptează-ți discursul în funcție de program. Dacă tu ești doar unul dintre mulții speakeri care vor vorbi în decursul unei zile, întotdeauna întreabă când vei intra tu. Dacă ești primul, publicul va fi mai activ și mult mai atent. Vei da tonul zilei. Dacă discursul tău este după masă, cei din sală vor fi somnoroși, cel mai probabil pentru că abia au mâncat. Nu închide luminile din sală pentru a arăta ceva pe proiector. S-ar putea ca cineva să adoarmă. În cazul în care trebuie să vorbești ultimul și evenimentul se apropie de final, nu îți face un discurs lung.

#3 Brainstorm. Adună-ți toate gândurile și scrie-le pe hârtie. Nu cenzura nimic. Te va ajuta să îți eliberezi mintea și să fii pregătit de acțiune.

#4 Determină exact cât ai de scris. Un om normal vorbește fără probleme cu 150 de cuvinte pe minut. Ceea ce înseamnă că un discurs de 20 de minute va conține aproximativ 3000 de cuvinte.

Studiile arată că oamenii din public rămân doar cu 10% din ceea ce aud. Așadar, nu trebuie să le spui tot ce știi tu despre un subiect oamenilor. Pur și simplu alege câteva puncte cheie și ilustrează-le cu o mulțime de exemple. Dacă ai de vorbit o oră sau mai puțin de o oră, bazează-te doar pe 3 puncte cheie.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *