4 feluri în care poți să-ți protejezi vocea

4 feluri în care poți să-ți protejezi vocea

 

Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să ne pierdem vocea. Și putem spune că a fost și neplăcut, nu? Este genul de problemă pe care nu ai cum să o rezolvi imediat. Ți se întâmplă și gata. Te tratezi și abia aștepți să vină a doua zi ca să afli dacă ți-a trecut.

Nu ar fi o problemă prea mare dacă locul tău de muncă nu se bazează neapărat pe skill-ul tău de a comunica, însă ce te faci dacă lucrezi la un call-center, ții prezentări, ești secretară sau ești cântăreț?

Ei bine, știu ce fac eu ca să nu-mi pierd vocea înainte de a merge la radio sau înainte de a ține o prezentare.

#1 Încălzește-ți corzile vocale înaintea unei prezentări. De fiecare dată când trebuie să vorbești mai tare decât de obicei pentru o perioadă mai lungă, fă niște exerciții de încălzire. Trage de colțurile gurii, mișcă-ți maxilarul și limba și execută vocalize.

S-ar putea să ți se pară amuzante sau ciudate exercițiile, însă trebuie să-ți tratezi gâtul ca pe oricare altă parte a corpului tău. Există mușchi ce trebuie întinși și pregătiți înainte de a face efort.

#2 Evită schimbările bruște de volum. Atunci când țipi cu prea multă forță riști să îți deteriorezi corzile vocale. Totodată, mușchii din gât se încordează, iar respirația devine mai ușoară. Asta înseamnă că, de fapt, corpul tău a depus un efort prea mare pentru a-ți recupera vocea. Tocmai de aceea antrenorii care țipă în timp ce fac antrenamentele rămân fără voce sau au probleme cu vocea pe măsură ce înaintează în vârstă.

#3 Mergi la control. Așa cum te duci la analize în fiecare an, așa ar trebui să mergi și la medic pentru a-ți face un control al corzilor vocale. Nici nu durează mult. Te ascultă cineva, se uită la corzile vocale și gata. Ai scăpat.

#4 Nu îți drege vocea. Știai că dacă faci asta cu prea multă forță există șanse mari să îți deteriorezi corzile vocale. În loc să tușești pentru a-ți recupera vocea, mai bine încearcă să iei câteva guri de apă.

Tratează-ți vocea bine! Nu uita: vocea ta este unul dintre cele mai importante elemente ale tale. De vreme ce comunicarea este una vitală în viața de zi cu zi, nu-ți poți permite să îți pierzi vocea. Protejeaz-o!

Citește și „Cum să scapi de răgușeală”


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *