4 din 5 români fac aceste greșeli de vorbire

4 din 5 români fac aceste greșeli de vorbire

Vorbirea corectă ar trebui să fie un obiectiv pentru fiecare dintre noi. Asta indiferent de meseria pe care o alegem. Nu trebuie să fii neapărat jurnalist, avocat sau P.R. pentru a vorbi corect și frumos. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre români fac greșeli de vorbire pe care nici măcar nu le sesizează. Iată o listă cu cele mai frecvente greșeli de vorbire făcute de 4 din 5 români.

#1 [șcenă] în loc de “scenă” – în scris, cuvântul este scenă

#2 [ecsamen] în loc de “egzamen” – în scris, cuvântul este examen

#3 [ideie] în loc de “idee” – în scris, cuvântul este idee

#4 [a zlăbit] în loc de “a slăbit” – această formulare greșită apare în vorbirea rapidă, S-ul este înlocuit de Z.

#5 [cartea care am citit-o] în loc de “cartea PE care am citit-o”

#6 [am decât o carte] în loc de “nu am decât o carte” – în acest context adverbul decât are nevoie de o negație înaintea sa.

#7 [servici] în loc de “serviciu” – în orice situație se folosește doar forma serviciu.

#8 [mi-ar place] în loc de “mi-ar plăcea”

#9 [vroiam] în loc de “voiam” sau “vream” – verbul a vroi nu există în limba română, este doar o combinație între a voi și a vrea.

#10 [de asemeni] în loc de “de asemenea”.

Dacă vă întrebați cum am ajuns la această statistică, lucrurile sunt foarte simple. Fie că ne raportăm la oamenii care dau interviuri la televizor sau pur și simplu la oamenii de pe stradă, statisticile noastre arată că 4 din 5 români folosesc greșit cel puțin una dintre cuvintele sau expresiile de mai sus.

Vă reamintim că pronunția greșită a cuvintelor poate eclipsa un discurs și ne poate strica imaginea în fața celorlalți, în doar două secunde.

COPILUL TĂU ÎȘI DOREȘTE SIGUR STRĂFURNICA ȘI PRIETENII SĂI. CUMPĂR-O ACUM!

carte + cd


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *