Angajatorii nu prea au timp pentru a analiza îndeaproape fiecare CV și de obicei în șase secunde își formează prima părere pentru a lua decizia finală: potrivit/nepotrivit.
Dacă vrei să treci acest test, trebuie să ai un CV perfect pentru a le atrage atenția.
Iată 38 de lucruri pe care ar trebuie să le ai în vedere atunci când îți întocmești CV-ul:
① Scop
Dacă ai aplicat, este evident că dorești slujba.
Excepție: dacă te afli într-o situație unică, cum ar fi schimbarea totală a domeniilor, ar putea fi util să incluzi un scurt rezumat.
② Locuri de muncă/experiențe irelevante
Da, s-ar putea să fi fost „regele/regina milkshake-urilor” la restaurantul la care ai lucrat în liceu. Dar dacă nu intenționezi să răscumperi acest titlu, nu trebuie să-l incluzi în CV.
Alyssa Gelbard, expert în carieră și fondator al firmei de consultanță în carieră Résumé Strategists este de părere că experiențele anterioare, care ar putea să nu pară relevante pentru un nou loc de muncă ar putea să arate o altă latură a ta, o altă abilitate care poate fi totuși relevantă. Așadar, include în CV doar experiențele care prezintă cu adevărat abilități suplimentare care te pot ajuta pentru postul pe care îl soliciți.
③ Date personale
Nu include starea civilă, religia sau codul numeric personal.
Poate că acest lucru era standard în trecut, dar toate aceste informații ar putea duce la discriminare, care este ilegală, deci nu este nevoie să incluzi aceste date.
④ Adresa completă
O adresă completă care include numele și numărul străzii, plus celelalte detalii este primul lucru pe care experții căuta să-l elimine imediat dintr-un CV.
⑤ Mai multe numere de telefon
Experții sugerează să incluzi numai un singur număr de telefon în CV-ul tău. Acest număr ar trebui să fie cu adevărat telefonul tău mobil, astfel încât să poți controla cine vă răspunde la apelurile telefonice primite. Nu vrei ca angajatorii să încerce să te caute în cinci locuri diferite.
⑥ Hobby-uri
În majoritatea cazurilor, nimănui nu-i pasă. Dacă nu este relevant pentru job este o pierdere de timp.
Menționează hobby-urile tale doar dacă crezi că te vor face un candidat mai atractiv, oferindu-ți o perspectivă asupra aptitudinilor, cunoștințelor sau trăsăturilor personale pozitive.
⑦ Minciuni „nevinovate”
CareerBuilder a întrebat 2000 de angajatori ce au găsit de-a lungul anilor în CV-urile celor care aplicau pentru anumite posturi. Ei bine, se pare că au văzut lucruri interesante. Unul dintre canditați predindea că este fostul director executiv al companiei la care aplica, altul a pretins a fi un laureat al premiului Nobel, altul că a urmat o facultate care nici nu există.
Specialiștii spun că aceste minciuni sunt încercări greșite de a compensa lipsa a 10% din calificările specificate pentru postul de muncă. Un candidat trebuie să se concentreze pe abilitățile pe care le poate oferi, nu pe cele pe care nu le poate oferi.
⑧ Prea mult text
Când utilizezi o margine de 0,5 centimetri și un font de opt doar din dorința de a încăpea totul pe o singură pagină, acesta este un „epic fail”, spune J.T. O’Donnell, expert în carieră și locuri de muncă, fondator al site-ului Careerealism.com și autor al „Careerealism: Abordarea inteligentă pentru o carieră satisfăcătoare”.
Ea recomandă să ai un CV aerisit. Tot ea spune: „Să fim cinstiți: căutați un lucru foarte repede, treceți cu privirea foarte repede paragrafele de text. Ochii obosesc când ajungeți la un paragraf mare, lung, stufos”, spune ea.
⑨ Prea mulți marcatori
Prea mulți marcatori înseamnă un CV supraîncărcat. Dacă totul este marcat cu bulină sau alte semne specifice se va produce același efect ca atunci când există prea mult text.
Marcatorii trebuie folosiți doar pentru a atrage atenția asupra celor mai importante informații. Dacă marchezi totul, totul este important, ceea ce înseamnă că nimic nu iese în evidență.
①⓪ Timpul liber
Dacă ți-ai făcut timp să călătorești sau să îți întemeiezi o familie, unii specialiști nu recomandă includerea acestor informații în CV-ul tău. La interviu trebuie să inspiri încredere și de asemenea, dedicare pentru viitorul job.
①① Detalii care îți pot dezvălui vârsta
Dacă nu dorești să fii discriminat pentru un post din cauza vârstei tale, este timpul să elimini data de absolvire, spune Catherine Jewell, autoarea cărții: „Un nou CV, o nouă carieră”.
①② Referințe
Dacă angajatorii vor să vorbească cu cei care te-au recomandat, te vor întreba. De asemenea, este mai bine dacă îi anunți din timp că un viitor angajator s-ar putea să-i apeleze.
①③ Format incompatibil
Formatul CV-ului este la fel de important ca și conținutul său. Cel mai bun format este formatul pe care angajatorul îl va citi fără dificultate și care va detecta rapid punctele cheie.
①④ Pronume personale
CV-ul tău nu ar trebui să includă cuvintele „eu”, „mie”, „ea” sau „a/al meu”, spun specialiștii. Nu scrie în CV-ul tău la persoana a I-a sau a III-a. Se înțelege că tot ce scrie în CV-ul tău este despre tine și despre experiențele tale.
①⑤ Timpul prezent
Nu descrie niciodată experiența de muncă din trecut folosind timpul prezent. Numai slujba ta actuală ar trebui să fie scrisă în timpul prezent, spun experții.
①⑥ E-mailul din copilărie
Dacă încă utilizezi o adresă veche de e-mail, cum ar fi eumafiotul24@yahoo.com sau anascumpik@gmail.com, este timpul să alegi o adresă nouă. Durează doar un minut sau două și este gratuit.
①⑦ Cuvinte inutile și evidente
Specialiștii spun că nu există niciun motiv pentru a pune cuvântul „telefon” în fața numărului de telefon. Este destul de evident că e numărul tău de telefon. Aceeași regulă se aplică și pentru e-mail.
Fii direct, concis și folosește verbe active pentru a descrie realizările tale. În loc să scrii „Responsabil pentru instruirea stagiarilor…”, pur și simplu scrie „Instruire stagiari”.
①⑧ Business info
Eli Amdur (career coach) scrie pe site-ul NorthJersey.com: „Acest lucru nu este doar periculos, este chiar prostesc. Chiar vrei ca angajatorii să te sune la locul de muncă? Și, apropo, angajatorul tău curent îți poate monitoriza e-mailurile și apelurile. Deci, dacă nu ai chef să fii concediat sau să fii acuzat pentru furt de servicii, nu trece aceste informații în CV-ul tău.
①⑨Anteturi, subsoluri, tabele, imagini sau diagrame
Un antet și un subsol bine formatate pot părea profesioniste, iar niște imagini sau diagrame interesante pot spori credibilitatea ta, dar toate acestea pot deruta sistemele de urmărire a aplicanților pe care companiile le utilizează în zilele acestea.
Sistemul va reacționa și îți va afișa CV-ul fără antet sau grafice.
②⓪ Numele șefului
Nu include numele șefului tău în CV decât dacă iei în considerare și faptul că acesta este posibil să fie sunat de către angajator. Unii specialiști spun că singurul motiv pentru care numele șefului ar trebui să fie trecut în CV-ul tău este dacă acesta este o persoană remarcabilă și cu o reputație foarte bună.
②① Jargonul companiei
Companiile au adesea propriile lor nume, denumiri pentru anumite lucruri. Asigură-te că excluzi acești termenii din CV-ul tău care sunt cunoscuți numai unei anumite organizații.
②② Conturi de social media irelevante
Link-uri către blogul tău, însoțite de pagina de Pinterest sau contul Instagram nu au nicio legătură. Candidații care tind să creadă că site-urile lor personale de socializare sunt valoroase este posibil să nu primească un răspuns afirmativ. Da, ar trebui să menționezi adrese URL relevante și direct legate de poziția pentru care aplici.
②③ Peste 15 ani de experiență
Când începi să incluzi în CV-ul tău locurile de muncă înainte de anul 2000, angajatorul își va pierde interesul. Experiența cea mai relevantă ar trebui să fie cea din ultimii 15 ani, așa că angajatorii trebuie să vadă doar asta.
②④ Informații salariale
Nu trebuie să precizezi salariul dorit într-un CV. Acest document este destinat să-ți prezinte experiența profesională și abilitățile tale. Salariul vine mai târziu în procesul de angajare.
②⑤ Fonturi învechite
Utilizează un font standard, de tip Arial, spun specialiștii. De asemenea, ai grijă la dimensiunea fontului. Obiectivul tău este ca CV-ul să arate frumos și elegant, dar și ușor de citit.
②⑥ Fonturi prețioase
Fonturile prețioase sunt, de asemenea, nerecomandate. Oamenii încearcă să-și facă CV-ul să pară mai clasic cu un font fantezist, dar studiile arată că sunt mai greu de citit și că angajatorul va afla mai mai puține lucruri despre tine.
②⑦ Cuvinte-cheie enervante
CareerBuilder a întrebat 2.201 de angajatori din SUA care sunt cel mai des utilizați termeni. Aceștia au citat cuvinte și expresii precum „cel/cea mai bună persoană”, „cel mai de succes”, „ieșit din tipar”, etc.
Termenii pe care angajatorii doresc să-i vadă în CV-uri includ: „realizat”, „reușit”, „rezolvat” și „lansare” – dar numai dacă sunt utilizați cu moderare.
②⑧ Motivele pentru care ți-ai dat demisia
Candidații gândesc adesea: „Dacă le explic de ce am plecat în CV-ul meu, probabil că am șanse mai mari.”
„Greșit!”. Afișarea motivelor pentru care ai demisionat sau ai fost dat afară este irelevantă pentru CV-ul tău. Dacă ți se cere această informație, foloseștete de interviu pentru a explica care au fost motivele.
②⑨ Media și notele de la BAC
Nu sunt relevante. Dacă ai într-adevăr o media mare și crezi că merită specificat acest lucru, poți trece asta în CV.
③⓪ Poza de profil
Nu este necesar. În principiu, CV-urile însoțite de poză se folosesc în domeniul artistic. Pentru un film vei avea nevoie cu siguranță de un set de poze, la fel și pentru a te angaja într-un teatru, spre exemplu.
③① De ce dorești slujba?
Asta face parte din scrisoarea de intenție.
CV-ul tău nu este potrivit pentru a explica de ce ești cel mai potrivit pentru postul respectiv. Competențele și calificările tale ar trebui să poată face acest lucru pentru tine – și dacă nu, atunci ori CV-ului tău îi lipsește ceva, ori nu este locul potrivit pentru tine.
③② Fapte, nu opinii
Nu încerca să te vinzi folosind tot felul de cuvinte subiective: „Sunt un excelent comunicator” sau „foarte organizat și motivat”; acestea sunt opiniile tale și nu spun neapărat adevărul. Angajatorii doresc numai fapte. Ei vor decide dacă ești ceea ce spui.
③③ Afirmații standard, vagi
O altă problemă în a spune că ești un „comunicator excelent”: afirmația că ești foarte bun/ă la comunicare nu înseamnă, de fapt, foarte mult.
③④ Angajarea pe termen scurt
Evită includerea unui loc de muncă în CV-ul tău dacă l-ai ocupat doar pentru o perioadă scurtă de timp. Ar trebui să eviți specificarea locurilor de muncă de unde ai fost concediat sau care nu ți-au plăcut.
③⑤ Explicații generale
Nu spune că ai realizat X, Y sau Z – arată-i asta angajatorului prin fapte. Nu povesti.
③⑥ Greșeli de ortografie și gramatică
Acest lucru pare evident. Greșelile de ortografie și gramatică reprezintă o modalitate sigură de a-ți ajunge CV-ul în coșul de gunoi. Tot ce ai nevoie sunt câteva minute în plus pentru a detecta greșelile și poate un al doilea set de ochi, o altă persoană. Nu vrei să scrie în CV-ul tău „mortal” în loc de „mortar” sau „troacar” în loc de „trocar”.
③⑦ Cuvinte prea formale
Cuvintele prea formale nu permit cititorului să-și facă o părere clară despre personalitatea angajatului. Propozițiile care folosesc cuvinte prea formale sună pompos și fac să pară că încerci prea mult, spun specialiștii.
③⑧ Interese/pasiuni
Nimănui nu-i pasă dacă îți place Nicole Kidman sau David Bowie.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Adaugă comentariu