3 situații când TREBUIE să folosești VIRGULA în izolarea apoziției simple

3 situații când TREBUIE să folosești VIRGULA în izolarea apoziției simple

Virgula este importantă și are roluri diverse, de aceea este necesară în multe situații. Lipsa semnelor de punctuație dintr-un text poate duce la neînțelegerea acestuia sau la transmiterea greșită a unei informații. Prin semnele de punctuație marcăm pauzele de vorbire, intonația și despărțim diverse unități sintactice pe baza raporturilor pe care le stabilesc.

„Gramatica limbii române” (volumul 2) (Academia Română, Ed. Academiei Române, București, 2005) oferă explicații în ceea ce privește folosirea virgulei în cazul menționat în titlu: „se desparte plin virgulă un substantiv de o apoziție explicativă. Dacă după apoziție urmează altă parte de propoziție, apoziția se intercalează între virgule.”

Exemple:

  • Marius, fiul Mariei, a răcit.
  • A ajuns în orașul celor șapte coline, Iași.
  • S-a mutat la oraș, în capitală, în București.

 

Ei bine, ce se întâmplă dacă avem de-a face cu DATE CALENDARISTICE? Virgula nu trebuie omisă sub nicio formă. Iată 3 situații când trebuie să folosești virgula în izolarea unei apoziții când apar date calendaristice:

  • Dumincă [ , ] 24 martie [ , ] Ziua de Florii a fost sărbătorită de toți credincioșii din județul Suceava.
  • A trebuit să treacă o săptămână pentru ca joi [ , ] 14 mai [ , ] să poată pleca în străinătate.
  • În fiecare luni [ , ] în 2022 [ , ] m-am plimbat în parcul Cișmigiu.

Sau

  • Marți [ , ] 22 august [ , ] nu se mai pot achiziționa abonamente.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *