3 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți „încrederea vocală”

3 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți „încrederea vocală”

Indiferent dacă ești vorbitor ocazional sau speaker cunoscut, ori de câte ori vorbești, prima impresie pozitivă rezultă din încrederea pe care o proiectezi, fie că este modul în care vă porți în fața unui grup sau modul în care suni, adică vocea.

De fapt, vocea ta este chiar mai importantă decât aspectul tău fizic. Poți să te îmbraci după ultima modă, să te machiezi pentru a arăta cel mai bine, dar dacă vocea ta dă greș, începe să dispară acea impresie pozitivă pentru care ai muncit atât de mult să o creezi. De asemenea, vocea ta este cea care determină dacă poți să atragi atenția oamenilor, să îi menții angajați, să-i motivezi și să-i inspiri.

O voce încrezătoare vă transmite siguranță, credibilitate și convingere. Oamenii tind să aibă încredere și să urmeze o voce încrezătoare. Vocea umană are o putere minunată și adevărul este că, devenind mai conștient de modul în care o folosești, vei profita de puterea acesteia, vei putea progresa.

Pentru a avea o voce încrezătoare, iată câteva sfaturi:

 

🗣 Vorbește pe expirație

Vocea multor persoane sună slab din cauza suportului aerian insuficient, ceea ce îi face să rămână ușor fără aer. Cel mai simplu mod de a depăși acest lucru este să respiri mai întâi de fiecare dată înainte de a vorbi, apoi să vorbești în timp ce expiri. Acest lucru te va face suni încrezător și sigur pe tine. Pentru a beneficia mai mult și pentru a avea o voce și mai puternică, respiră adânc, cu sprijinul diafragmei. Nu numai că vei părea încrezător, dar vei fi și calm.

Diafragma se află chiar în centrul corpului și separă abdomenul de piept (torace). Este organul primar folosit pentru respirație. Când inspiri, diafragma se extinde, determinând astfel „umflarea” canelurii. Cu toracele „umflat”, plămânii se extind pentru a ține mai mult aer.

Este mult mai ușor și mai rapid să înveți cum să folosești diafragma prin așezarea cu spatele pe podea. După ce acest nou mod de respirație devine ușor de făcut cu poziția podelei, poți sta în picioare. Dacă totuși îți este dificilă respirația într-o poziție în picioare, întoarce-te la poziția podelei și practică până când „umflarea” în jurul taliei și a cutiei toracice devine automată.

Ai răbdare! Este nevoie de timp pentru a descoperi și a folosi în mod inconștient această metodă, dar merită, mai ales din punct de vedere al sănătății.

 

 

🗣 Nu-ți diminua vocea

Când auzi pe cineva vorbind și vocea acestei persoane devine din ce în ce mai mică pe măsură ce termină o propoziție, ce vei crede despre el/ea? Probabil crezi că această persoană pierde energie, se plictisește sau se îndoiește de ceea ce spune. A „stinge” treptat sfârșitul unei propoziții proiectează o impresie negativă. Poți proiecta o voce încrezătoare terminând propozițiile cu un volum consistent. Tot ce trebuie să faci este să devii mai conștient.

 

🗣 Ai grijă la inflexiunile vocale

La sfârșitul propozițiilor, tonul tău de obicei crește sau coboară indiferent dacă faci o declarație sau pui o întrebare?

Pitchul care urcă la sfârșitul unei propoziții se numește flexiune ascendentă; coborârea se numește inflexiune descendentă. Flexiunea ascendentă poate proiecta un sentiment de prietenie și poate invita pe cealaltă persoană în conversația ta; poate arăta, de asemenea, nervozitate, faptul de a fi nesigur. Inflexia descendentă sună autoritar, sigur; dacă este folosită prea mult, formează o barieră între tine și ascultătorul tău.

Pitchul vocii reprezintă calitatea sunetului determinată de viteza vibrațiilor care îl produc; gradul de intensitate al unui sunet, fie el acut sau grav. Unele voci sunt mai înalte sau mai joase față de altele, dar trebuie să fii foarte conștient deoarece asta îți poate afecta tonul vocii și nu vei mai fi capabil să faci anumite modulații. Vocile cu o înălțime mare sau foarte nazale se evidențiază atunci când vorbitorul este nesigur sau nervos.

Vorbitorii și liderii eficienți folosesc ambele stiluri, dar în mod conștient. Începe să fii conștient de modul în care utilizezi inflexiunile vocale. Utilizează ambele inflexiuni în mod strategic.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1001

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *