25 de sfaturi care combat frica de a vorbi în public

25 de sfaturi care combat frica de a vorbi în public

„Gradul de frică” când vine vorba despre vorbitul în public poate fi mai presus decât de teama de moarte. Adevărul este că această teamă ar putea afecta viața ta profesională și personală. Sigur ai mai fost în situația asta înainte: te simți nervos, palmele transpirate, nod în gât, fluturi în stomac. Nu vrei să faci asta. Dar poți depăși teama de a vorbi în public cu aceste sfaturi simple!

 

În domeniul afacerilor, este esențial pentru tine să poți să-ți impui punctul de vedere. Este posibil ca toți dintre noi să trebuiască să vorbim în fața unei audiențe într-o zi. Indiferent dacă ții o prezentare oficială unui public sau pur și simplu îl întrebi pe șeful tău dacă vei fi promovat, abilitățile de vorbire sunt esențiale pentru a avansa într-un cadru profesional.

Teama de a vorbi în public este una reală. Cu toate acestea, există tehnici care să te ajute să-ți depășești temerile. Există chiar și modalități de a te ajuta să-ți valorifici energia într-un mod pozitiv.

 

1. Organizează-te

Punându-ți în ordine toate gândurile și sarcinile pe care le ai de îndeplinit, te va ajuta să devii mult mai relaxaț și mai calm. Când ai gânduri clare și organizate, asta va reduce foarte mult anxietatea ta vis-a-vis de vorbitul în public, pentru că te poți concentra mult mai bine pe un singurul lucru – vorbitul – având ulterior un discurs deosebit.

 

2. Exersează și pregătește-te

Nimic nu poate înlocui practica și pregătirea pentru discursul tău. Scrie un script cu punctele cheie, dar nu citi cuvânt cu cuvânt. Pregătește-te pentru discursul atât de bine încât să poți răspunde la orice întrebare posibilă care cu siguranță ți se va adresa.

 

3. Elimină teama de respingere

„Dacă publicul îmi urăște discursul? Dacă nu mă ascultă? Dacă pleacă din sală?” Încearcă să elimini toate temerile tale legate de respingere. Publicul este acolo pentru a te asculta.

 

4. Axează-te pe mijloace eficiente

Când vorbești, încearcă să ai un anumit ritm, o anumită intonație. Păstrează propozițiile scurte și repetă punctele cheie. O pauză scurtă între puncte poate adăuga o anticipare a ceea ce urmează să spui. Pauza de vorbire puternică ar putea fi cea mai importantă tehnică de vorbire pe care o vei învăța vreodată. Nu numai că te va ajuta să-ți depășești teama de a vorbi în public, dar te va ajuta să-ți stăpânești controlul asupra impactului emoțional al discursurilor tale.

În muzică, toată frumusețea este cuprinsă în tăcerile dintre note. Vorbind, drama și puterea discursului este cuprinsă în tăcerile pe care le creezi pe măsură ce te deplasezi de la punct la punct.

 

5. Uită-te în oglindă

Exersează-ți discursul în fața oglinzii ca și cum ai vorbi direct cu cineva. Dacă vrei să înveți cu adevărat cum să-ți îmbunătățești abilitățile de vorbire publică atunci fii atent la:

↘ Expresiile tale faciale;

↘ Gesturile tale;

↘ Mișcările corpului;

↘ Cât de binevoitor pari.

Când ai expresii senine și un comportament calm atunci când vorbești, vei fi mai primitor pentru publicul tău.

 

6. Înregistrează-te

Înregistrează-ți discursul cu un telefon sau cu o cameră video. Înregistrează-ți tot discursul, de la primul cuvânt până la sfârșit. Apoi, ascultă și urmărește, ia notițe despre cum ai putea face mai bine. Unor oameni nu le place să asculte sunetul vocii lor pe bandă, deci este important să te obișnuiești cu propria voce și cu stilul tău de vorbire.

 

7. Respiră corespunzător

Când te concentrezi asupra respirației, vocea ta va avea mai multă rezonanță și te vei relaxa. Respiră calm, cu ajutorul diafragmei și concentrează-te. O respirație din diafragmă va face ca vocea ta să sune așa cum trebuie și nu va exista ristul să-ți rănești corzile vocale, vorbind din gât.

 

8. Exersează mai mult

Elbert Hubbard spunea: „Singura modalitate de a învăța să vorbești este de a vorbi și de a vorbi, de a vorbi și de a vorbi și de a vorbi și de a vorbi.”

 

9. Ține discursul în fața unei persoane

Există o mulțime de oameni pe care să poți practica. Asigură-te că îi spui persoanei să fie complet onestă cu tine, având în vedere critica lor.

Exemple de persoane pe care poți practica:

↘ Prietenii tăi;

↘ Părinții tăi;

↘ Câinele tău.

Vorbind direct cu o altă persoană te va ajuta să te relaxezi și să capeți experiență. Dacă au întrebări legate de discursul tău, este probabil ca publicul să aibă aceleași întrebări.

 

10. Cursuri de public speaking

Dacă întâmpini probleme, aplică la un curs de public speaking. Cu siguranță vei afla multe lucruri noi, vei întâlni oameni, vei vorbi, vei căpăta experiență și vei evolua.

 

11. Încălzește-te înainte de discurs

Câteva exerciții fzice înainte de prezentare va ajuta circulația sângelui și trimiterea oxigenului în creier. Fă o plimbare înainte de un discurs sau câteva genuflexiuni. De asemenea, masează-ți mușchii feței, mai ales sprâncelene și urechile, unde sunt numeroși centri nervoși.

 

12. Un PowerPoint poate fi foarte bun sau foarte rău

Uneori, un powerpoint poate fi cel mai bun prieten al tău. Te poate ajuta dacă îți pierzi gândurile, ideile, ții audiența angajată în prezentare și dai oamenilor posibilitatea de a-și lua notițe.

Cu toate acestea, nu pune paragrafe și alte 1.670.789 de lucruri pe un singur diapozitiv.

 

13. Bea apă la temperatura camerei

Uneori, apa cu lămâie te ajută dacă rămâi fără voce pentru câteva secunde. Încearcă să eviți băuturile dulci sau ciocolata înainte de a vorbi.

 

14. Alege un subiect de care îți pasă cu adevărat

Cum să alegi un subiect care te interesează cu adevărat:

↘ Subiectul ar trebui să aibă un impact deosebit asupra ta;

↘ Vrei să-l  împărtășești împreună cu alții;

↘ Simți intens că alții ar putea beneficia de cunoștințele tale;

↘ Poți vorbi despre asta din inimă.

Când vorbești cu pasiune despre ceva de care îți pasă, te vei simți mai confortabil și vei avea mai multă încredere în tine.

 

15. Un discurs bun înseamnă o dicție bună

Pentru a avea un discurs pe măsură, pentru a ține o prezentare de succes trebuie să ai o dicție impecabilă. Și acest lucru necesită muncă, timp, ascultare, efort. Și o dicție bună te ajută să-ți îmbunătătești atât vocea, cât și încrederea în timp. Și o dicție bună impune respect.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

16. Să știi 10 de cuvinte pentru fiecare cuvânt pe care îl rostești

Ernest Hemingway a scris că „Pentru a scrie bine, trebuie să știi 10 cuvinte despre fiecare cuvânt pe care îl scrii. În caz contrar, cititorul va ști că acest lucru nu este adevărat.”

În caz contrar, publicul tău va avea impresia că nu știi cu adevărat despre ce vorbești.

 

17. Atenția focalizată pe subiect, nu pe public

Concentrează-te pe livrarea informațiilor și ideilor în cel mai bun mod posibil. Nu-ți face griji cu privire la reacțiile publicului.

 

18. Relaxează-te și uită de frica de a vorbi public

Când te eliberezi de stres și te relaxezi, asta îți va ușura corpul și te va face mai puțin tensionat.

 

19. Nu rata reacțiile publicului

Întotdeauna va fi cineva din audiență pe telefon sau care va căsca. Vor exista întotdeauna oameni care sunt plictisiți sau obosiți. Niciuna dintre aceste reacții nu are nimic de-a face cu tine personal.

 

20. Evită să vorbești prea repede

Dacă vorbești prea repede, vei respira mai puțin. Și publicului îi va fi greu să te urmărească și să asimileze informațiile.

 

21. Fă din energie nervoasă, energie pozitivă

Fiind nervos este o formă de adrenalină. Poți să o utilizezi într-un mod pozitiv pentru a oferi o notă pasională prezentării tale.

 

22. Nu contează prețul atunci când vine vorba de a vorbi bine

Ia o decizie chiar acum dacă dorești să înveți să vorbești și să înveți să vorbești bine. Fii dispus să plătești orice preț și să depășești orice limită pentru a-ți atinge obiectivul.

 

23. Meditează 5 minute pe zi

Meditația te poate ajuta să-ți clarifici anumite lucruri și să dai la o parte gândurile negative.

 

24. Fii mândru de munca ta și recunoaște-ți succesul

Criticul cel mai puternic ești tu. Când termini un discurs sau o prezentare înseamă că ți-ai biruit temerile. Ai făcut-o ! Ai încredere în tine și fii mândru.

 

25. Elaborarea unui plan de îmbunătățire a discursului

Practica este perfectă. Dacă există un videoclip al discursului tău, vizionează-l și observă ce poate fi îmbunătățit pentru data viitoare.

 

↘ Cum crezi că ai reușit?

↘ Există zone care ar mai trebui îmbunătățite?

↘ Pari rigid sau ai expresii ciudate ale feței?

↘ Ai folosit un PowerPoint în avantajul tău?

↘ Ai folosit adesea „um”, „ah”, „ăăă”, „hmm”?

↘ Care a fost ritmul tău?

 

Sfaturi pentru utilizarea pauzelor eficiente:

↘ Utilizează pauza pentru a permite oamenilor să asimileze informațiile noi;

↘ Utilizează pauza dramatică pentru a crea o conexiune în mintea ascultătorului;

↘ Utilizează o pauză accentuată pentru un punct important al prezentării;

↘ Utilizează pauza de completare a propoziției pentru a face o declarație sau pentru a cita o replica cu care toată lumea este familiarizată, apoi permite publicului să răspundă la întrebarea ta.

 

Mulți vorbitori sunt nervoși când se ridică în fața unui public. Ca urmare, vorbesc mai repede, cu un ton mai sus, ușor pițigăiat uneori. Când ești mai relaxat, vorbește mai încet, fă o pauză în mod regulat și vei avea un ton mult mai potrivit.

 

 

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Carmen Ivanov (Radio Gold FM) și Mihai Crăciun (Radio Gold FM) îți arată calea către arta vorbirii în public.

Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi și costă 150 de euro.

Vino la curs

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *