16 sfaturi pentru a scrie mai bine

16 sfaturi pentru a scrie mai bine

Toată lumea are nevoie de îmbunătățiri. Nu există sau nu s-a inventat încă acel om care să fie perfect și care să cunoască extraordinar de bine orice există pe lumea asta. Cu toții nu suntem perfecți, dar suntem perfectibili. Tocmai de aceea am scos aceste sfaturi care pe mine m-au ajutat și încă mă ajută enorm.

Attractive man with laptop seated in a tree on a tropical beach.

Sfatul #1: Nimeni nu este un scriitor avansat. Așa cum spuneam și mai sus, cu toții avem nevoie de îmbunătățiri. Chiar dacă scrii cărți, scrii pentru ziare, pe blog-uri, pentru televiziuni sau radio, cu fiecare literă pe care o așterni într-un document de Word, devii mai experimentat.

 

Sfatul #2: Citește cu voce tare. Citește fiecare frază pe care o scrii cu voce tare. Dacă ți se pare că sună plictistor, șterge-o.

 

Sfatul #3: Fură. Chiar dacă vezi o idee care îți place într-o carte pe care o citești, nu ezita și preia-o. Rescrie-o în modul tău, din punctul tău de vedere și folosește-o. Este o idee bună și va rămâne o idee bună în continuare.

 

Sfatul #4: Am scos acest sfat după ce am revizuit articolul. Oricum nu era potrivit.

 

Sfatul #5 Citește cărți scrise de scriitori care scriu exact cum îți dorești tu să scrii. Apoi citește și alte cărți scrise de autori care au o altă modalitate și amestecă stilurile. Așa vei deveni unic.

cum sa scrii mai bine

Sfatul #6: Regula celor două zile. Dacă nu scrii ceva timp de două zile la rând, vei deveni un scriitor prost din nou. Nu știu cât de adevărat este sfatul, dar această regulă o folosesc eu pentru a mă simți vinovat că nu am scris timp de două zile.

 

Sfatul #7: Carnețel. Scrie pe un carnețel orice lucru interesant sau aproape interesant care ți se întâmplă sau la care te gândești. Nu spune că ții minte pentru că nu o vei face. Dacă nu ești adeptul carnețelelor, folosește notițele telefonului tău.

 

Sfatul #8: “Cineva moare în primele cuvinte”. Chiar dacă scrii un articol nonficțional despre implantologie dentară, fă lucrurile în așa fel încât cei care citesc începutul său să fie atrași și să rămână acolo până la sfârșit. Altfel, vor intra din nou pe News Feed-ul de la Facebook.

ÎNSCRIE-TE ȘI TU LA CURSUL DE VOICE-OVER DIN 14-15 MARTIE 2015

Sfatul #9: Regula F. Oamenii citesc de pe ecrane după tiparul literei “F”. Adică vor citi primele două rânduri după care vor trece cu vederea prin celelalte linii ale articolului. Cum te protejezi de ei? Simplu, “omoară” pe cineva și pe parcursul textului. „Varsă mai mult sânge.” Oamenii se hrănesc din asta.

 

Sfatul #10: Umorul. Copiii râd de 300 de ori pe zi, asta în vreme ce adulții de doar 5 ori pe zi. Fă un adult să se simtă ca un copil din nou. Pentru a fi mai amuzant, citește cât mai des ceva hazliu sau uită-te la show-uri de stand-up comedy din altă țară, neapărat din altă țară. Repet, din altă țară. Umorul nu este un buton pe care îl poți da pe ON/OFF. Plus că nu poate fi ON tot timpul.

 

Sfatul #11: Regula de 30%. După ce ți-ai terminat “capodopera” și începi să o revizuiești, oprește-te numai după ce modifici aproape 30% din ea. Uneori avem tendința de a pune cuvinte în plus.

 

Sfatul #12: Utilitate. Dacă articolul tău nu este unul folositor sau util pentru alți oameni sau doar repetă alte lucruri plictisitoare pe care oamenii obișnuiesc să le spună, mai bine nu-l mai faci.

 

Sfatul #13: Bani, sex și cum pierzi din greutate. Dacă vrei să scrii o carte pe care să o cumpere cât mai mulți oameni, atunci ar trebui să te bazezi pe unul dintre subiecte. Sau pe două. VEZI Fifty Shades of Grey. Dacă era și grasă înainte, mă scuzați, nu am citit cartea și nici nu o voi face.

 

Sfatul #14: Cafea. Bea cafea cu 20 de minute înainte să scrii. Neuronii o iau razna, ideile îți vin întruna și te simți mult mai energic.

 

Sfatul #15: Să îți fie frică. Nu publica nimic până nu îți este frică de părerea altor oameni despre tine.

 

Sfatul #16: Încalcă regulile. Nu regulile de mai sus. Celelalte reguli. Artiștii fură, mint, omoară și interpretează.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

2 Comentarii

  • Svetlana Posted 03/10/2016 16:43

    Foarte bune sfaturi! La ultima am ris cu pofta

  • Stefan Companeet Posted 25/03/2019 21:26

    Utile sfaturi. Multumesc pentru divulgare 🙂

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *