10 sfaturi pentru vorbitul în public

Vorbitul în public este probabil una dintre cele mai exasperante experiențe cu care fiecare dintre noi am avut de a face cel puțin o dată.

Cu toții avem sau vom avea de vorbit în public, așadar iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

 

 Pune-ți întrebarea de 1 milion de dolari

Care este scopul discursului/prezentării? Trebuie te concentrezi pentru a obține un răspuns claracesta va fi apoi punctul de pornire, startul tău. Cu toate acestea, dacă, după toate eforturile depuse, încă nu poți obține răspunsul de care ai nevoie, ar trebui refuzi vorbești. În acest mod, audiența nu va mai asculta un discurs/prezentare fără noimă și așa îți vei salva și reputația.

 

↘ Pune-te în locul publicului

Imaginează-ți te afli acolo unde va sta și publicul și gândește-te la ce dorești știi, cum ai vrea auzi lucrul respectiv și ce te-ar impresiona. Dacă vrei ai un discurs bun și un public atent, dă-ți seama ce te-ar impresiona cu adevărat.

 

 Stabilește cât timp vei vorbi

Mai puțin este întotdeauna mai bine decât mai mult. Este înțelept te oprești din vorbit înainte ca publicul se oprească din ascultat. Este foarte tentant te gândești la ce vrei spui prima oară și apoi să-ți acorzi tot timpul din lume. Acest lucru este greșit.

Stabilește-ți timpul mult mai precis. Imaginează-ți că ești în public: tu cât timp ai asculta?

Cu răspunsul la această întrebare setează-ți timpul cu 20-25% mai puțin. Există întotdeauna modalități de a-ți rezuma ideile pentru a le comunica în mai puțin timp.

Acum ești gata începi să-ți pregătești conținutul.

 

 Adună-ți ideile

Trebuie vii cu ceva nou, dar dacă nu găsești nimic nouîncearcă găsești un nou punct de vedere, un nou mod de abordare a unui lucru familiar. Adună-ți toate ideile apoi prioritizează-le: ce trebuie, ce ar trebui, ce ar putea și ce ai dori (ar dori publicul).

 

Struturează-ți cu atenție discursul

Verifică-ți ideile și punele cap la cap. Fiecare dintre ele pornesc dintr-un punct apoi se dezvoltă una prin intermediul celeilalteîntr-o ordine care curge și are sens. Poți face asta cronologic, construind o concluzie, susținând o afirmație sau alt aranjament logic. Indiferent de ce vei alege, ai nevoie de o introducere puternică și de un final la fel de puternic: introducerea este ceea ce atrage atenția oamenilor și concluzia este ceea ce vei lăsa în mintea lor.

 

 Păstrează-ți notițele la îndemână

Foarte puțini oameni se simt confortabil vorbind fără notițe. Dar există un argument puternic pentru a avea notițele cu tine, chiar dacă ai sau nu nevoie de ele , deoarece asta arată publicului că nu inventezi pe loc ceea ce spui și în acest mod nu vei uita nimic important dacă le ai cu tine. Nu contează acest lucru este ilogic – funcționează!

Notițele trebuie fie ușor de citit și prezinte cuvinte cheie sau declanșatoare care îți vor aminti ce trebuie faci în continuare. Scrie citatele în întregime și nu ezita le citești. Păstrează notițele în ordine, altfel vei putea avea întreruperi în discurs, lucru care va muta atenția publicului de la discurs.

 

Dacă vrei folosești elemente vizuale în prezentare, asigură-te te vor ajuta

Nu citi niciodată cuvânt cu cuvânt de pe diapozitivele proiectate, nu utiliza propoziții complete pe diapozitive decât în ​​circumstanțe foarte speciale și nu simți tot ceea ce spui are nevoie de suport vizual.

Introduce imagini și diagrame pentru a accentua punctele cheie acest lucru va crește interesul și va face punctele mai memorabile și nu îți fie teamă ceri publicul să-și imagineze anumite lucruri.

 

 Repetă-ți discursul

Repetă, repetă și iar repetăde preferință în fața unei camere video, a unei oglinzi sau a unei persoane în care ai încredere, pentru un feedback util. Poți apela, de asemenea, la un specialistCu cât vei repeta mai mult, cu atât mai relaxat vei fi în ziua evenimentului. Analizează-te, pas cu pas, de fiecare dată când repeți. Vezi ce greșeli ai făcut și evită-le. Atenție la dicție și la limbajul corpului.

 

 Rămâi calm și pe poziții

Respiră adânc înainte de a începe. pauze pentru efect. După o idee cheie, o pauză pentru ca mesajul se întipărească în mintea spectatorului. În această pauză, poți să-ți verifici notițele.

 

 Mai presus de toate, fii entuziasmat și pasionat: fii tu!

Dacă ție nu-ți pasă de prezentarea ta și de ceea ce spui, atunci de ce ar trebui o facă publicul tău? Fii parte din prezentare, nu te distanța, chiar dacă subiectul nu are legătură cu tine. Explică publicului de ce ești încântat, nerăbdător, bucuros. Vorbește cu publicul, spune-i ce înseamnă acest lucru pentru tine și fii pregătitspui povești personale sau anecdote pentru a-ți evidenția ideile. Uită-te în ochii spectatorilor. Conectează-te cu ei și -i aibă încredere în tine. Activează cele 5 simțuri ale publicului, -i râdă (acest lucru îi va relaxa și îți vor acorda mai multă atenție).

 

Alte ponturi:

cunoști bine spațiul în care vei vorbi (ia-ți timp mergi prin spațiu și te obișnuiești cu el);

Nu-ți cere scuze (publicul nu știe ce ai de gând spui, deci dacă faci o greșeală, ei nu vor ști);

Spune ce este evident pentru tine (poate nu este evident și pentru public);

Adaptează-te la orice situație;

Zâmbește;

Oricine are potențialul de a deveni un prezentator din ce în ce mai bun, lucru care îți poate îmbunătăți cariera, viața socială și încrederea în tine. Pentru a avea un discurs sau o prezentare pe măsură, fă publicul prietenul tău și spune-i povestea ta.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *