10 reguli de bază pentru un comentator sportiv

10 reguli de bază pentru un comentator sportiv

10 reguli pentru un comentator sportiv: Acum aproape 25 de ani pentru un comentator sportiv existau doar modele (multe dintre ele din Anglia, Spania sau Italia) nu și reguli clare pe care să le urmeze. Din păcate, nu am avut posibilitatea de a învăța ce trebuie să fac, și mai ales să nu fac, în timpul unui comentariu sportiv.

Dorința și pasiunea m-au împins de fiecare dată pentru a studia și modelul de comentariu sportiv continuă să sufere facelift-uri din când în când. Principiile sunt însă aceleași din prima zi și vor rămâne în continuare. De ce? Pentru că felul în care poți prezenta un lucru poate să se schimbe cu experiența sau chiar vârsta, dar acuratețea informațiilor, felul de a privi sportul și modul în care respecți meseria trebuie să rămână intacte. Indiferent de meci, fie că vorbim de Sighișoara – U Cluj la handbal masculin sau de finala Champions League aceste 10 principii sunt fundamentale pentru a putea obține un comentariu sportiv de calitate.

10 reguli de bază pentru un comentator sportiv –

  1. Cei mai importanți sunt sportivii și fanii. Respecți sportivi și fanii, respecți meseria.
  2. Fiecare dintre noi avem echipe favorite. Preferințele rămân acasă, iar odată ce ai căști pe urechi și microfonul în fața gurii contează doar imparțialitatea și profesionalismul.
  3. Dicția trebuie să fie impecabilă. Degeaba spui lucruri interesante, dacă telespectatorii nu înțeleg pronunția. Poți încerca exerciții din manualul Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov.
  4. Pregătirea meciului face peste 50% din meci. O pregătire temeinică ajută la cursivitatea comentariului și la liniștea interioară din timpul evenimentului.
  5. Rămâi calm, indiferent de situație.
  6. Dă-ți cu părerea după o fază controversată, doar dacă ești sigur că ai dreptate.
  7. Un comentator trebuie să simtă jocul și să fie concentrat 100% la ce se întâmplă pe teren.
  8. Un pahar cu apă te poate salva din situații neplăcute. În timpul unui meci, gâtul se poate usca și hidratarea este esențială.
  9. Comentatorii buni sunt cei care știu să tacă. Nu vorbi inutil atunci când zeci de mii de fani cântă imnul uneia dintre echipei. Nu interesează pe nimeni ce ai tu de spus atunci și ai la dispoziție alte muuuuulte minute în care să îți prezinți considerațiile valoroase.
    ⁠Seriozitatea este foarte importantă. Fii disponibil în locația de unde se comentează evenimentul, fie că este stadion sau cabină de comentariu, cu cel puțin 45 de minute înaintea startului.
  10. A copia un comentator în tonalitate sau expresii se numește furt intelectual. Găsește-ți propriul stil și inventează sau adaptează fraze prin care să-ți crești notorietatea.

Un comentator sportiv este un ghid al emoțiilor pentru fanii care urmăresc partida la televizor. Menirea acestuia este să aducă atmosfera de pe Anfield, de la Roland Garros, din Boston Garden sau Giulești în casele unor oameni care visează la acel meci toată săptămâna.

Un articol semnat de jurnalistul sportiv Ion Alexandru.

Te poți înscrie la următorul curs de Comentator Sportiv care începe în septembrie AICI.

Detalii despre cursul de Comentator Sportiv organizat de Dicție.ro găsești AICI.

Dacă îți place sportul și ai visat mereu să lucrezi într-o televiziune, acum ai o șansă unică! 16 locuri sunt disponibile la cursul de prezentator/comentator de știri sportive organizat de dictie.ro: cursul începe pe 25 septembrie 2024 și se va încheia pe 11 decembrie 2024.

Traineri: Ion Alexandru (comentator sportiv Eurosport/ PRO TV), Carmen Ivanov (trainer de dicție, KISS FM), Mihai Crăciun (trainer de dicție și comentator sportiv Pro TV, Prima Sport).

Când are loc cursul de comentator sportiv?

Perioada de desfășurare este între 25 septembrie – 11 decembrie 2024, iar testarea finală are loc în ultima săptămână de studii. Durata cursurilor este de 12 săptămâni, câte 3 ore pe săptămână între orele: 16:30 – 19:30. Există posibilitatea participării online la curs.

Ce înveți?

– prezentare la prompter știri sportive

– transmisiuni în direct (LIVE)

– STAND-UP

– comentariu sportiv

– dezbatere cu invitat

– dicție și comunicare

– redactare știri sportive

– tehnica interviului

– tehnica lecturii la microfon

– dezvoltarea cunoștințelor sportive

Ce primești?

Manualul de dicție Șase sași în șase saci

Minimum 6 filmări sau înregistrări audio cu știrile prezentate sau meciurile comentate.

Toți participanții vor primi diplomă de participare la Cursul: Prezentare știri sportive.

Cursurile de comentator sportiv se desfășoară la sediul dictie.ro din Piața Romană, pe strada Tache Ionescu 5.

Cât costă?

Cât costă: 650 EURO (Există posibilitatea de plată în două rate). 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *