10 exerciții de dicție clasice

10 exerciții de dicție clasice

Vă propunem mai jos 10 exerciții de dicție clasice pentru o dicție mai bună.

Dicția este importantă în procesul de comunicare pentru că dacă ne facem corect înțeleși și mesajul va ajunge corect la receptor. În plus, oamenii cu o dicție bună sunt mai atrăgători și mai carismatici. În cazul în care ai un copil, dacă nu vrei să apelezi la un logoped, poți exersa alături de micuțul tău aceste exerciții de dicție clasice timp de 10 – 15 minute, în fiecare zi.

Dar ce trebuie să faci pentru a avea o dicție de invidiat?

Iată și unele dintre cele mai cunoscute exerciții de dicție clasice de tip „încurcă limba”.

  1. Capra calca-n piatra, piatra crapa-n patru; crăpa-i-ar capul caprei, precum a crapat piatra-n patru.
  2. Un vultur stă pe-un pisc c-un pix în plisc.
  3. Papucarul papucărește papucii papucăresei, dar papucăreasa nu poate papucări papucii papucarului.
  4. Titiridva, tidva; nu-i greu a zice titiridva, tidva, da-i greu a distitiridvi titiridvitura titiridvei tidvei.
  5. Pînă cînd a cărămidărit cărămidarul pe caramidăriță, a cărămidărit cărămidarița pe cărămidar la fel cum ar fi vrut cărămidarul să cărămidărească pe cărămidăriță.
  6. Șase sași în șase saci.
  7. Cupă cu capac, capac cu cupă.
  8. Rică nu știa să zică: râu, rățușcă, rămurică; dar de când băiatu-nvață poezia despre rață, Rică știe-acum să zică: râu, rățușcă, rămurică!
  9. Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriți, ca să se descocostârcărească de cocostarcâria lui.
  10. Boul breaz bîrlobreaz, greu a zice boul breaz, dar mai greu a dezbârlobrezi bârlobrezitura din boii bârlobrezenilor.

BONUS

O mierliță fuflendiță fuflendi-fuflendăriță nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul poate ca să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierlița fuflendița fuflendi-fuflendăriță.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *