Prima înregistrare la studio? Ce trebuie să știi

Prima înregistrare la studio? Ce trebuie să știi

În zilele noastre, datorită tehnologiei, putem înregistra reclamele sau spoturile chiar de la noi de acasă, dintr-un studio amenajat special sau dintr-un studio făcut ad-hoc. Din când în când unul dintre clienți ar putea să îți ceară să te duci la un studio profesional. Acolo vei lucra cu un inginer de sunet care îți va spune despre modul în care trebuie dat spotul și care sunt dorințele directorului companiei.

borcan

Oare vei fi pregătit dacă ești pentru prima dată într-un studio profesional?

Iată cele mai bune sfaturi pentru un începător.

#1 Nu atinge microfonul

După ce ai intrat, ai salutat pe toată lumea și te-ai uitat peste text, vei fi invitat în studioul de înregistrare sau în “borcan” așa cum i se mai spune. Inginerul de sunet va veni cu tine și îți va ajusta microfonul. Orice ai face, nu te atinge de microfon. Asta este treaba omului de sunet și s-ar putea să chiar să se supere că te joci cu un instrument foarte scump. Tot ce trebuie să faci este să te pui într-o poziție favorabilă, ori în picioare, ori pe scaun, să citești după text și să-l lași pe inginerul de sunet să se ocupe de restul.

 

#2 Setările

Inginerul de sunet se va duce în camera de control pentru a efectua setările în funcție de vocea ta. Să nu te apuci să bați în microfon și să zbieri: „doi zece, doi zece, probă”. Tot ce trebuie să faci este să citești textul dat de client, iar producătorul audio va ști ce are de făcut mai departe. Îți sugerez să începi să citești de la jumătate pentru ca inginerul să își dea seama că doar îți încălzești vocea. Dacă vei începe să citești, s-ar putea ca acesta să creadă că asta este cea mai bună citire a ta.

 

ÎNSCRIE-TE ȘI TU LA CURSUL DE VOICE-OVER DIN 14-15 MARTIE 2015

 

#3 Căștile

În timp ce inginerul setează nivelul de sunet, să nu îți ții căștile pe urechi. Astfel te vei proteja în cazul în care ceva merge prost.

 

 

#4 Mai multe cerințe

După ce ai început sesiunea de înregistrare, să nu te sperii atunci când o să îți ceară să mai citești în repetate rânduri porțiuni din text. Nu înseamnă că nu tragi bine, doar că producătorul audio vrea să se asigure că are îndeajuns de multe opțiuni pentru post producție.

 

#5 Evită să fii paranoic

Dacă stai în „borcan” nu vei auzi tot ce vorbesc între ei oamenii din afară, dar cel mai probabil vei vedea că își fac semne. Ei bine, să știi că nu vorbesc despre tine. Cel mai probabil inginerul de sunet și directorul companiei se gândesc ce să comande pentru masa de prânz sau vorbesc despre cu totul altceva decat despre persoana ta.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *