O prietenă de-a mea sau o prietenă de-ale mele?

O prietenă de-a mea sau o prietenă de-ale mele?
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Deși pare de necrezut, forma corectă a acestei expresii nu este cea la care tocmai te gândești: adică o prietenă de-a mea.
Și asta pentru că atunci când folosim forma „de-a”, înlocuim de fapt  prepoziția dintre. Așa că dacă folosim forma completă a expresiei, ar fi ca și cum am spune: o prietenă dintre a mea.

a) o prietenă de-a mea

b) o prietenă de-ale mele

VARIANTA CORECTĂ: o prietenă de-ale mele.

Așadar, am hotărât de ce o prietenă de-a mea nu este soluția corectă, însă avem, pentru cei cărora le vine greu să folosească această formă (de-ale mele) pot să spună mai simplu: o prietenă a mea.

Dar dacă profesia îți cere să scrii și să citești, e foarte important să o faci corect, oricare ar fi domeniul în care activezi. Și pentru că o mulțime de oameni folosesc atât în scris, cât și în limba vorbită cuvinte și expresii cu forme greștite, e foarte posibil ca prin simplă imitație involutară să ne alegem cu greșeli de vorbire sau scriere de care nici măcar nu suntem conștienți.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

9 Comentarii

 • Georgiana Posted 07/04/2016 18:32

  Este corect si ” o prietena de-a mea”, potrivit noului DOOM.

 • la mota Posted 24/05/2016 17:16

  o prietena deale mele

 • Lucia Posted 15/09/2018 00:06

  Nu stiu cat de corecta e varianta ” de-ale mele” , dar pe mine mă zgarie la urechi… nu suna bine. E mai aproape de corect varianta ” o prietena de-a mea” daca era vorba de doua prietene , altfel suna ” doua prietene de-ale mele”

  • Catalina Posted 14/01/2019 11:42

   Nu suna bine tocmai pentru ca majoritatea foloseste forma incorecta.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *