De ce nu ți-a ieșit prezentarea?

De ce nu ți-a ieșit prezentarea?

Dacă citești asta, înseamnă că asta ți s-a întâmplat și ție. Mai ai un pic până la terminarea prezentării, atunci când lucrurile încep să o ia razna.

Mă rog, nu chiar razna, dar oarecum se îndreaptă spre o direcție urâtă. În orice caz, îți închei prezentarea cu o stare nu foarte bună, dai semne de oboseală și tristețe. „Cum de mi s-a întâmplat mie una ca asta?” îți spui în gând, “în mintea mea totul era așa de simplu…”. Pentru a evita astfel de surprize neplăcute pe viitor, poate ar fi cazul să nu faci unele din lucrurile de mai jos:

Ții prezentarea în „capul tău”: Lucrurile sunt dintre cele mai bune în mintea ta. Ești vorbitorul visurilor tale, cel mai deștept din încăpere. Asta până deschizi gura. Cel mai bine este să îți repeți ceea ce ai de zis cu VOCE TARE, pentru că numai cu VOCE TARE vei reuși să scoți pe gură cuvintele potrivite, pentru că numai cu VOCE TARE vei putea să pronunți cuvintele corect și pentru că tot cu VOCE TARE te vei adresa publicului tău. Nu încerca să ții prezentarea în mintea ta, pentru că acolo nu contează. Acolo poți fi magistral și pe scenă o poți da în bară rău de tot.

Citești de pe scenariu: Știu, știu. Vrei să fii sigur că nu uiți nimic din prezentarea ta și, în plus față de asta, dacă îți scrii discursul, înseamnă și că îl poți ține cu succes. Ei bine, este greșit. Cel mai probabil, dacă vei citi discursul tău, va suna ca și când este citit. Și, dacă nu cumva ești vreun actor sau un scenarist de succes, va suna fix ca și când cineva citește un material, doar pentru că trebuie citit. Dacă nu citești de pe nimic, ai toate șansele ca publicul să te adore, să prezinți idei vii și să ții un discurs excelent. Doar l-ai repetat cu VOCE TARE, nu?

Te bazezi pe slide-uri PowerPoint masive: acesta, în combinație cu nerepetarea cu VOCE TARE, este probabil cea mai mare greșeală a celor care vor să țină o prezentare de succes. Una este să îți treci pe o foaie ideile de bază și alta este să îți umpli prezentarea în PowerPoint de texte pe care să le citești de față cu participanții. În primul rând este enervant pentru cei din sală și în al doilea rând nimeni nu vrea să vadă un orator care stă cu spatele către audiență pentru că citește de pe un slide.

Manualul de dicție Șase sași în șase saci poate fi cumpărat accesând acest link.

Nu îți faci exercițiile de dicție: aici contează foarte mult de cât de bine vrei să îți iasă prezentarea și de cât de mult de bazezi pe tine. Dacă nu îți faci exercițiile de dicție înainte de a începe să vorbești în fața mulțimii, există șanse destul de mari de a aluneca pe unele cuvinte, de a te demoraliza și de a face dintr-o prezentare, care putea să fie excelentă, una care să lase de dorit. Așa că, nu uita. Chiar dacă le faci în mașină cu geamul deschis și lumea va spune că ești nebun, chiar dacă unii colegi vor râde de tine, dacă le faci în zona unde trebuie să ții discursul, e mai bine să îți iasă o prezentare mai bună decât a lor.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *