Cum să elimini cele mai comune frici ale vorbitului în public

Cum să elimini cele mai comune frici ale vorbitului în public

 

 

Imaginează-ți că te afli într-o sală plină cu 2000 de oameni. Toți se uită la tine cu nerăbdare. Se face liniște. Trebuie să începi. N-are importanță subiectul, ci doar faptul că ești în centrul atenției.

Gândul ăsta te face să primești încredere în forțele tale și să debordezi de entuziasm sau îți alimentează frica pe care ai dezvoltat-o față de vorbitul în public?

  • Dacă nu-mi găsesc cuvintele?
  • Aș putea să fac o prostie și să mă fac de râs
  • Nu vor înțelege ce spun
  • O să-mi transpire mâinile și toată lumea o să vadă

Potrivit studiilor realizate de specialiști, 40% din populație se teme de vorbitul în public. Oamenilor le este atât de frică, încât preferă șerpii sau/și moartea, decât să vorbească în fața unei audiențe.

Mi s-a întâmplat și mie. Când a trebuit să vorbesc în fața a 200 de persoane pentru prima dată în viața mea și am vrut să fug acasă. Am fost oprit cu forța și am ținut unul dintre cele mai bune discursuri ale serii.

Așadar, de ce este atât de înfricoșător vorbitul în public?

Se pare că oamenii care vor să fie mușcați de șerpi sau să moară decât să vorbească în fața altor persoane împărtășesc aceleași 3 frici. Iată cele mai comune frici.

 

#1 Cum vorbești

Prima dintre ele este frica de a nu spune ceva greșit sau care ar putea avea altă conotație. Încerci să te exprimi, dar te temi că vei uita ideea sau că vei pronunța greșit cuvintele sau că nu vei vorbi îndeajuns de tare pentru ca cei din jur să te audă.

Cum elimini frica?

Preferi să memorezi, de obicei, discursul? Uită de asta. Ia o foaie și pune pe ea o introducere, câteva idei de bază cu exemple și o concluzie. Repetă cu voce tare, cu foaia în față, timp de 7-8 ori. Apoi mută-te în fața oglinzii și încearcă să spui discursul din nou. Te va ajuta mult.

Problema speech-urilor memorate este că, în cazul în care ai uitat un cuvânt, pauza ciudată pe care vrei să o eviți va apărea. Cheia stă în notițele pe care ți le faci. Știi în permanență care sunt pașii, cunoști foarte bine subiectul, ai mai făcut asta de 20 de ori înainte și n-ai cum să dai greș.

Vino și tu la un curs de dicție organizat de trainerii dictie.ro. Înscrie-te AICI.

#2 Cum arăți

A doua temere pare un pic ciudată și… chiar este: să nu arăți ca un idiot.

Să mă plimb sau nu, să-mi țin mâinile încrucișate sau să nu fac nimic? Oare o să pot să mă uit la toți în timp ce vorbesc? Să evit contactul vizual? Să-mi țin mâinile pe lângă corp?

Probabil ai un milion de gânduri care se învârt în cap despre cum vei arăta când vei fi pe scenă și cum se vor uita toți fix la tine și te vor analiza.

Cum elimini frica?

Cu toții avem ticuri atunci când avem o stare de nervozitate. E un mic secret aici: dacă reușești să conștientizezi atunci când ai un tic, poți dezvolta noi obiceiuri care să te facă să pari sigur pe tine chiar și atunci când nu ești. În mod ironic, și oamenii plini de încredere dezvoltă obiceiuri proaste care să îi facă să pară nervoși. Cheia stă în puterea ta de a fi convingător în timp ce livrezi mesajul publicului.

Filmează-te în timp ce ții discursuri acasă și vizionează apoi pentru a descoperi greșelile frecvente pe care le faci și încearcă să dezvolți noi reflexe care să te ajute în timpul prezentării.

#3 Cum te conectezi?

Ultima frică este cea legată de faptul că ai impresia că nu vei reuși să te conectezi cu publicul.

De ce vorbești? Ca să inspiri, ca să înveți sau ca să îi informezi pe ceilalți.

Cum scapi de frică?

Amintește-ți în permanență că ești acolo pentru a livra un mesaj publicului și publicul este acolo pentru a-l asculta, nu pentru a te vedea doar pe tine. Cel mai bun sfat, în cazul de față, este de a încerca să îi cunoști pe cei în fața cărora vorbești. Fie ceri organizatorilor informații suplimentare despre ei, fie te interesezi ce fel de oameni participă la eveniment, fie te întâlnești cu unii dintre ei înainte de discurs ca să afli amănunte importante care să te ajute să creezi un discurs prin care să te conectezi cu persoanele din sală.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *