Cum devine copilul tău mai responsabil

Cum devine copilul tău mai responsabil

Să crești în ziua de azi un copil responsabil și productiv nu este un lucru ușor. Cei mici sunt expuși tehnologiei și cel mai mare dușman al copiilor se numește “instant gratification”, adică satisfacția imediată. Chiar dacă filmele, care durează cam 1,5-2 ore, nu sunt tocmai indicate pentru cei mici, nici măcar acestea nu îi mai impresionează pe copii, care preferă să urmărească vine-uri de 6-7 secunde, ceea ce înseamnă că atenția lor este mult redusă față de copiii din generațiile anterioare.

Părinții fac eforturi majore pentru a-i face pe micuți responsabili, atunci când vine vorba de teme și alte jocuri ce păreau interactive altădată.

Iată câteva modalități prin care îl puteți face pe cel mic să devină mai responsabil și mai productiv.

Învață-i cum să rezolve problemele

Copiii nu s-au născut experți în rezolvarea problemelor. Mulți dintre ei renunță fără să încerce sau cred că există numai o singură soluție pentru a rezolva un anumit lucru. Învață-ți copilul că pentru a ajunge la rezolvare trebuie urmați mai mulți pași și că poate este nevoie de un efort mai mare. Oferă-i copilului tău ocazia să se dezvolte în timp ce caută soluții pentru puzzle-uri sau în timp ce se joacă jocuri ce încurajează creativitatea.

Dă-i o sarcină și roagă-l să găsească cel puțin cinci moduri diferite de rezolvare.

comanda strafurnica si prietenii sai manual de dictie

Atribuie-i sarcini

Atribuie-i sarcini copilului tău pentru a-l ajuta să devină mai responsabil. Chiar și cei mai mici pot realiza sarcini simple, cum ar fi ducerea farfuriilor în chiuvetă. Copiii mai mari ar trebui să primească misiuni în fiecare zi, iar cu timpul acestea pot face parte din activitățile sale zilnice, fără ca părintele să-i mai reamintească.

Evită să-ți obligi copilul să-și duc la bun sfârșit sarcinile. În schimb, caută metode prin care să-l faci să respecte aceste îndatoriri.

Motivează-ți copilul prin recompense

Cel mai bun exemplu este cel al adulților. Așa cum oamenii mari primesc salariul pentru munca depusă de-a lungul unei luni, așa și cei mici pot primi tot felul de recompense pentru realizarea sarcinilor.

Stabilește un orar

Creează un orar pentru a-ți ajuta copilul să devină productiv. Oferă-i ca recompensă timp de joacă, doar după ce rezolvă ceea ce i-ai dat să facă. Odată ce va auzi că va avea voie să se joace pe consolă sau pe tabletă, acesta va fi mai motivat să devină mai productiv.

Nu uita copilul cu tableta în mână

De obicei, pentru un copil două ore în fața unui ecran, fie că vorbim despre TV, tabletă sau jocuri pe calculator, sunt suficiente. Află care este sportul său preferat și încurajează-l să participe la competiții extra-școlare, astfel încât să stea cât mai departe de televizor.

Nu uita de consecințe

Caută mici pedepse pentru cazul în care copilul nu se poartă în mod responsabil. Numai așa, cel mic poate învăța din greșelile făcute. Dacă nu-și face temele pentru acasă, faptul că primește un zero poate fi o pedeapsă destul de mare pentru el.

Însă, câteodată trebuie impuse și alte sancțiuni. Ia-i dreptul de a mai folosi electronicele, cel puțin până nu rezolvă ceea ce a greșit sau până ce nu îndreaptă greșeala comisă.

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *